Política

Els afins a Pascal retenen la majoria a la nova executiva

El manteniment de les incompatibilitats en deixa fora Buch i Calvet

Vot de càstig a la falta de transparència

El que dissabte al vespre semblava un acord fet entre tots els sectors per pacificar el PDeCAT, arran de la renúncia de la coordinadora general Marta Pascal, encara va haver de remar molt per aconseguir el vistiplau dels associats i cristal·litzar ahir amb la solució de consens aprovada de David Bonvehí com a president i Míriam Nogueras com a vicepresidenta. Tots dos encapçalen una executiva de 30 persones, el màxim previst als nous estatuts, en què almenys una dotzena venen dels sectors crítics, més fidels a Puigdemont, com ara els diputats al Congrés Lourdes Ciuró i Toni Postius, però en què els afins a Pascal no sols s’han quedat tots –al final no marxa ningú més de l’antiga direcció–, sinó que retindran la majoria en entrar-hi figures noves com el diputat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, o el vicepresident de la federació barcelonina, Genís Boadella. En tot cas, alguns dels noms se’ls fan seus les dues bandes, amb la qual cosa els crítics també s’han mostrat satisfets perquè consideren que la composició és equilibrada.

S’hi va arribar, això sí, després de dues votacions prèvies que van fer trontollar els plans inicials. D’entrada, el ple de l’assemblea va tombar ahir al matí per 477 vots a 286 l’esmena que havia quedat viva sobre la renovació del quadre d’incompatibilitats vigent, que diu que els càrrecs amb més rang al govern no poden tenir accés directe als òrgans del partit, tret que abans n’aprovi l’excepcionalitat el consell nacional. I com que els crítics no ho van aconseguir canviar –sí que s’ha incorporat la possibilitat que qui tingui dos càrrecs de menor rang pugui ser a la direcció–, això va fer descavalcar de la nova executiva dos dels artífexs de les converses, i estendards puigdemontistes, els consellers Miquel Buch i Damià Calvet. De fet, el revés va obligar fins i tot a retardar les votacions en espera que tots els sectors consensuessin de nou una llista, un procés de redisseny fet a corre-cuita en què l’antiga direcció es va veure forta per reclamar i assolir més protagonisme. Això sí, ahir encara no van avançar si es mantindrà Maria Senserrich com a portaveu o serà rellevada.

L’altre factor distorsionador havia sorgit la nit abans, quan en un tens debat a la ponència organitzativa, en què fins i tot hi van haver d’intervenir Bonvehí, Buch i Calvet, un grup d’associats va exigir que les votacions de tots els integrants de la nova junta es fessin per separat, en un exercici de transparència i democràcia participativa. En no acceptar-se l’esmena, el grup va decidir presentar ahir la seva candidatura de 21 persones, encapçalada pel president local de Badalona, David Torrents, sota el nom de Llistes Desbloquejades, i amb un únic punt al programa: dimitir automàticament si guanyaven i convocar una altra votació ahir per poder triar un a un els noms de la direcció.

La llista unitària es va imposar finalment amb el 65% dels vots, pel gairebé 30% d’aquesta segona, tot un èxit tenint en compte que es va improvisar a última hora i eren cares poc conegudes, fet que es va interpretar com un vot de càstig a les negociacions dels sectors, a esquena dels associats. El mateix Bonvehí va admetre que “només” havia assolit el 65%. “Hi ha coses que no les fem bé, hi ha gent que no ha estat d’acord”, apuntava, mentre es mostrava a favor de les votacions nominals. “Però les coses són com són, i han de canviar en el futur perquè mai més ens trobem situacions com les d’aquests dies”, incidia. Amb les set ponències aprovades amb més del 90% dels vots, el president acabava demanant un vot de confiança i cridant a la unitat interna. “Serem una direcció unida, us demano que siguem monolítics”, concloïa.

LA XIFRA

65,27
per cent
va obtenir la candidatura unitària liderada per David Bonvehí, pel 28,9% de la crítica de David Torrents.

LA FRASE

L’altra candidatura es presentava amb un únic objectiu, el de les votacions nominals, i això ho comparteixo
David Bonvehí
president del pdecat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona