Política

Els taxistes decideixen en assemblea mantenir la vaga indefinida tot i l’oferta del ministeri d’aprovar un reial decret al setembre

Les protestes s’estenen a tot l’Estat

El ministeri ha convocat una nova reunió per dimecres

Els taxistes mantindran la vaga indefinida després de la reunió de més de quatre hores amb representants del Ministeri de Foment d’avui dilluns. Amb el centre de Barcelona i de Madrid bloquejats, les associacions del taxi de Catalunya i també les que representen els taxistes de tot l’Estat s’han reunit durant més de quatre hores amb el secretari d’Estat de Transports, Pedro Saura.

En sortir de la reunió, tots reconeixien el bon to del ministeri i la voluntat política de resoldre el conflicte. Ara bé, de moment consideren que només són “paraules i bones intencions” i esperen que en els pròxims dies es puguin plasmar en compromisos que convencin els taxistes que ocupen els carrers que poden tornar a la feina amb la tranquil·litat que la seva realitat canviarà.

El sector considera insuficient l’oferta de Foment, que els ha garantit una declaració institucional aquest divendres en el Consell de Ministres en favor de la proporcionalitat 1/30 (un vehicle de lloguer amb conductor per a cada 30 taxis) i també un decret llei el 14 de setembre que reculli les seves peticions.

Les associacions volen un compromís explícit de totes les comunitats autònomes que respectaran aquesta proporció 1/30 si els deleguen les competències i també canvis legislatius perquè els ajuntaments puguin donar llicències específiques per als VTC que operen només en aquella població.

Tot i reconèixer que hi ha bona disponibilitat i ganes d’arribar a un acord, volen esperar a la Conferència Nacional del Transport de dimecres on compartiran la taula de representants del sector del taxi, de les VTC, representants de les comunitats autònomes i del ministeri. En el cas de Barcelona, l’assemblea de taxistes ha decidit no desconvocar la vaga i seguir ocupant la Gran Via de la capital catalana.

Segons ha explicat el secretari d’Estat –i han reconegut també els taxistes– s’ha ofert per una banda que les comunitats autònomes puguin tenir delegades les competències i també s’ha obert la porta a donar als ajuntaments la capacitat d’atorgar una segona autorització. És a dir, que els consistoris hagin d’atorgar també una llicència específica als vehicles VTC que fan serveis a dins dels límits del municipi. D’aquesta manera, tenen més eines per controlar si s’està complint la ràtio de l’1/30.

Els taxistes veuen bé que es faci la delegació de competències però alerten que això pot suposar un problema si no hi ha el compromís explícit de les comunitats de regular el sector amb els criteris que està aplicant Barcelona i també complint el límit legal de l’1/30. De fet, ha estat el cas de Barcelona el que ha encès la flama d’aquest conflicte als carrers. “Si topem amb un consistori liberal i canvia els criteris no haurem solucionat res”, ha alertat Miguel Ángel Leal, de Fedetaxi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA