Política

Crida als turistes pels presos

Òmnium dona a conèixer als visitants la repressió de l’1-O i els empresonaments amb tres busos que recorreran la costa

Els distribuiran postals en què s’explica el que passa

Òmnium Cultural ha engegat una campanya en anglès, francès, castellà i català per explicar als turistes que visiten Catalunya a l’estiu la situació d’empresonament i exili dels líders independentistes catalans i també la regressió a la llibertat d’expressió i protesta que representa la llei Mordassa.

L’entitat vol explicar “la Catalunya que no surt a les postals” i que “algunes guies turístiques encara no han inclòs” s’explicava ahir a la seu de l’entitat en la presentació de la campanya que es fa per mitjà de cartells, de postals, de samarretes i també de tres busos itinerants per la costa catalana.

Coincidint amb el punt àlgid de les vacances d’estiu i tenint en compte que en aquesta estació visiten Catalunya al voltant de tres milions de turistes, l’entitat farà recórrer de la Costa Brava a la Costa Daurada tres autobusos retolats amb el lema “Freedem for all Catalan political prisoners & exiles” durant dues setmanes. Dos dels autobusos només recorreran la costa catalana, inclosa la barcelonina, amb aquest lema retolat en els quatre idiomes, mentre que un tercer durà una exposició ambulant.

Amb panells informatius i la projecció de vídeos, s’hi explicarà el referèndum de l’1 d’octubre i la resposta policial, política i judicial de l’Estat espanyol que ha portat dos líders civils i set membres del govern a la presó i també set altres membres i líders a l’exili a països europeus. També s’hi denunciarà la regressió de drets i llibertats que viu l’Estat espanyol d’ençà de l’aplicació de la llei de seguretat coneguda com a llei Mordassa.

Aquest bus exposició, al qual els turistes podran pujar per veure els vídeos de l’1-O i conèixer el material informatiu, es posa en marxa avui a Figueres i anirà baixant per les poblacions més turístiques del litoral fins a la Costa Daurada.

Postals per la llibertat

En l’exposició del bus, Òmnium fa una menció especial al seu president, Jordi Cuixart, pel fet de ser “l’únic activista social a la presó” per haver fet una crida a la manifestació de protesta del 20 de setembre. On s’aturi aquest autobús però també en altres poblacions, els voluntaris d’Òmnium repartiran material informatiu als turistes.

A més de distribuir-se samarretes i adhesius amb el lema de la campanya, també es repartiran postals en anglès que expliquen el que va passar l’1-O i denuncien els processaments per la llei Mordassa i l’empresonament i exili dels líders polítics. En les postals s’explica que, en l’intent “d’aturar per la força el referèndum d’autodeterminació”, els deu mil policies espanyols desplegats a Catalunya van rebre ordres de “tancar els col·legis electorals i requisar les urnes” i que un miler de civils van ser ferits per la “brutalitat policial” amb l’ús de porres i el llançament de pilotes de goma contra els votants. “El govern espanyol no ha demanat perdó i ningú n’ha assumit la responsabilitat”, s’afirma.

En un altre model de postal s’explica que “20.000 persones han estat sancionades, processades o sentenciades a presó” emparant-se en la llei Mordassa i en el darrer model es recorda que el govern espanyol va respondre al referèndum amb la repressió dels líders catalans i el resultat de nou empresonats i set exiliats.

Petició d’ajut

“Ajuda’ns a fer conèixer la nostra causa”, conclouen tots els missatges. Aquestes postals també es distribuiran en més de dos-cents hotels i bars dels barris barcelonins de Gràcia, Ciutat Vella i l’Eixample.

Els cartells que es penjaran de l’agost fins al setembre pels principals municipis turístics de la costa duran el lema que demana la llibertat dels presos i exiliats en anglès i francès.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, explica que volen fer conèixer als visitants que “hi ha presos polítics i exiliats a l’Europa del segle XXI” i que a l’Estat espanyol es produeix una “vulneració flagrant de drets i llibertats”. Si bé va recordar que la repressió la va encetar el govern del PP, Mauri va afegir-hi que, avui, amb el PSOE a La Moncloa, “amb un govern suposadament progressista continuen els presos polítics”.

LES FRASES

A l’Estat espanyol hi ha una vulneració flagrant de drets i llibertats. Hi ha presos polítics i exiliats a l’Europa del segle XXI
Amb un govern suposadament progressista hi continua havent presos polítics”
Marcel Mauri
vicepresident d’Òmnium

17-A d’homenatge i no de protesta

Interpel·lat pels periodistes durant la presentació de la campanya d’ahir, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va defugir de fer cap pronunciament sobre la crida a la unitat de les llistes independentistes amb vista a les municipals. Mauri recorda que l’entitat sempre s’ha mantingut al marge de les estratègies i decisions dels partits perquè no li correspon. Pel que fa als actes de commemoració dels atemptats terroristes del 17-A, Mauri ho considera un dia dedicat exclusivament a “recordar i homenatjar les víctimes i els seus familiars” i també a reconèixer i a agrair l’actuació dels servidors públics. En aquest sentit, Mauri recorda l’exconseller Joaquim Forn, empresonat de fa mesos, i el major Trapero, processat, com els màxims responsables de l’eficàcia demostrada pels Mossos. Respecte a altres reivindicacions per la presència del rei a l’acte, Mauri adverteix “que ningú vulgui tenir el protagonisme que no li correspon”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona