Política

L’Associació de Diplomàtics espanyols mostra la seva “disconformitat” amb el nomenament de Ros com ambaixador a Andorra

Considera que és un nomenament “polític” i assegura que ser ambaixador d’Espanya “no s’improvisa ni s’aprèn en pocs anys”

L’Associació de Diplomàtics espanyols (ADE), que representa en l’actualitat a més del 75% del total de membres de la carrera diplomàtica espanyola, ha expressat la seva “preocupació” pels nomenaments d’Àngel Ros com ambaixador d’Espanya a Andorra, de Juan Andrés Perelló com a ambaixador delegat representant permanent a la UNESCO i de Manuel Escudero com a ambaixador representant davant l’OCDE.

En un comunicat, l’ADE ha mostrat la seva “disconformitat” amb aquests nomenaments d’ambaixadors denominats “polítics”, és a dir, no pertanyents a la carrera diplomàtica, segons apunta l’associació.

L’Associació de Diplomàtics espanyols apunta que aquesta discrecionalitat no pot ni ha de convertir-se en arbitrarietat, basar-se en criteris partidistes o servir per garantir una “sortida institucional” per a persones a les que es vulgui beneficiar en detriment dels funcionaris diplomàtics, “que són els professionals en aquesta matèria”.

L’ADE assegura que ser ambaixador d’Espanya “no s’improvisa ni s’aprèn en pocs anys” i assenyala que és la conseqüència última d’una carrera professional que s’inicia en superar unes oposicions “exigents” i que es continua amb una dilatada experiència després de “molts” anys de treball “consagrats a salvaguardar els interessos” d’Espanya tant a l’estranger com al propi país.

El reglament de la carrera diplomàtica, ara sota revisió, estableix diversos requisits “ineludibles” per arribar a ser cap de missió diplomàtica i entre aquests l’haver complert, com a mínim, 20 anys de carrera, segons indica l’ADE. La nova versió del reglament que ara es negocia manté aquesta exigència d’una brillant i dilatada trajectòria professional per accedir a una prefectura de missió.

“No s’entén, en bona lògica, que un funcionari hagi d’haver complert 20 anys d’exercici de la seva professió i haver ocupat una sèrie de llocs de responsabilitat diplomàtica per aspirar a ser ambaixador, i qui és nomenat per raons partidistes, cap”, critica.

No obstant, l’associació puntualitza que per aquests i molts altres motius, “els nomenaments d’ambaixadors polítics s’han de limitar al màxim i només aplicar-se molt excepcionalment en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l’interès d’Espanya”.

L’ADE recorda que l’actual ministre d’Afers exteriors Unió Europea i Cooperació ha manifestat reiterades vegades la seva voluntat d’aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica, i en concret s’ha referit a la necessitat que les ambaixades siguin atribuïdes segons criteris d’estricte mèrit i capacitat entre diplomàtics de carrera, excepte casos “molt excepcionals”. Per això, l’ADE confia que aquests nomenaments siguin veritablement casos “molt aïllats” i espera que aquestes reflexions “coadjuvin a una òptima presa de decisions en benefici dels interessos d’Espanya en l’àmbit de la nostra política exterior”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona