Política

Turquia respon als EUA amb una pujada d’aranzels

Al·lega “reciprocitat” amb les taxes addicionals que els nord-americans han imposat a l’acer i l’alumini turcs

L’endemà d’anunciar un boicot als dispositius electrònics nord-americans (com ara els iPhone), Turquia va aprovar un augment dels aranzels sobre productes importats dels EUA “en reciprocitat” a la pujada de les taxes que Washington va imposar a l’acer i l’alumini turcs.

Els impostos addicionals aprovats ahir per la presidència turca graven la importació de productes com ara tabac, nous, arròs, vehicles, alcohol, cosmètics i carbó. Les pujades van des del 10% en productes de fusta, fins al 140% sobre l’alcohol, passant pel 120% en el cas dels automòbils.

L’anunci d’aquestes mesures s’emmarca en la recent escalada de tensions diplomàtiques amb els EUA arran de la detenció, fa dos anys, d’Andrew Brunson, un sacerdot protestant nord-americà a Turquia acusat d’espionatge a favor del partit independentista kurd PKK i del predicador Fethullah Gülen, exiliat als EUA i a qui Ankara acusa de ser el cervell del fallit cop d’estat del 2016 contra l’actual president, Erdogan.

No al recurs del clergue

Un tribunal d’Esmirna va tornar a rebutjar ahir el recurs presentat per la defensa de Brunson, en arrest domiciliari des del juliol per “motius de salut”, i va decidir mantenir la presó preventiva i la prohibició d’abandonar el país.

El recurs de Brunson serà examinat pròximament per un tribunal superior, segons va informar l’agència semipública de notícies Anadolu.

La detenció del clergue nord-americà sota l’acusació de vincles terroristes és una de les principals causes de la tensió diplomàtica amb Washington.

L’administració Trump va imposar, aquest mes, sancions a dos ministres turcs i va duplicar els aranzels a l’acer i l’alumini de Turquia, unes mesures que han fet augmentar la desconfiança dels inversors en el país eurasiàtic i accelerar la caiguda de la lira turca, que, malgrat el repunt d’ahir, s’ha depreciat respecte al dòlar més del 25% des de començament de mes.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar a definir ahir la crisi de la lira com un “atac econòmic contra Turquia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs