Política

Vermont escull la primera candidata a governadora transgènere dels EUA

La demòcrata Hallquist disputarà el càrrec a l’actual governador, el republicà Scott

Sanders guanya, com s’esperava, la reelecció en les primàries del partit

Els demòcrates van fer història escollint ahir en les primàries de l’estat de Vermont Christine Hallquist com la primera candidata transgènere que aspirarà a una governació dels Estats Units. Hallquist va obtenir un 48,1% dels vots en unes primàries en què s’enfrontava a tres demòcrates més, inclòs un noi de 14 anys, Ethan Sonneborn, que va assolir el 8,2% del sufragi. En les eleccions de mitjan mandat del 6 de novembre, Hallquist es batrà amb l’actual governador, el republicà Phil Scott, que amb un 67,2 % dels vots va emportar-se les primàries republicanes, menys concorregudes que les demòcrates.

També a Vermont, el nom estrella de la jornada era el del veterà senador Bernie Sanders, qui va disputar la candidatura demòcrata a la presidència a Hillary Clinton el 2016. Sanders no va deixar espai per a la sorpresa i va vèncer en les primàries per a la reelecció amb un 94,4% de l’escrutini. Amb tota probabilitat, al novembre s’enfrontarà a Brooke Paige, qui amb el 87% escrutat liderava les primàries republicanes.

A més de Vermont, Wisconsin, Connecticut i Minnesota també van celebrar primàries. La contesa més destacada va ser a Wisconsin pel lloc que deixa vacant després de 20 anys Paul Ryan, portaveu de la Cambra de Representants. El candidat republicà a succeir-lo serà Bryan Steil, que amb un 51,4% va vèncer en les primàries, mentre que el sindicalista Randy Bryce, d’origen mexicà, es va emportar la tria dels demòcrates amb un 60,9% i intentarà al novembre fer un gir a l’escó.

Sembla que els demòcrates surten amb avantatge, ja que en aquestes primàries van participar 61.087 persones, mentre que en les republicanes ho van fer 59.870. Pel que fa a les primàries a la governació, l’actual governador, Scott Walker, va arrasar amb un 93,2% de suport. Ell és el candidat de Trump i s’enfrontarà al demòcrata Tony Evers.

Encara a Wisconsin, la senadora republicana Leah Vukmir va ser la vencedora i se les heurà amb la també senadora Tammy Baldwin, demòcrata.

A Connecticut, l’empresari demòcrata Ned Lamont va vèncer còmodament (83,4 %) en les primàries a la governació i probablement s’enfrontarà al republicà Bob Stefanowski. Per últim, a Minnesota, Ilhan Omar va guanyar les primàries demòcrates per aspirar a un escó a la Cambra de Representants. Si guanya al novembre, serà la primera musulmana escollida al Congrés dels EUA.

Més de 300 sacerdots, acusats d’abusos sexuals

El Tribunal Suprem de l’estat nord-americà de Pennsilvània ha fet públic un informe que documenta l’existència de més de 300 presumptes “sacerdots depredadors” en sis de les diòcesis després d’haver-les investigat per abusos a menors. El jurat explica que gran part de les víctimes van ser nois, tot i que també hi havia noies i molts preadolescents. “Alguns van ser manipulats amb alcohol o pornografia. A alguns els van fer masturbar els seus agressors. D’altres van ser violats oralment, d’altres vaginalment i per via anal”, denuncia el text del Suprem.

En total, els acusats haurien abusat d’un miler de menors, mentre que alts funcionaris de l’Església de Pennsilvània i del Vaticà els van encobrir perquè els casos no es fessin públics. “L’encobriment va ser sofisticat. I durant tot el temps, sorprenentment, el lideratge de l’Església va mantenir registres de l’abús i l’encobriment. Aquests documents, dels arxius secrets de les mateixes diòcesis, formen la columna vertebral de la investigació”, assegura el fiscal general de Pennsilvània, Josh Shapiro. Malauradament, la majoria dels acusats ja són morts o són massa grans per ser acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA