Política

JOSEP ROQUET

Alcalde de Sant Feliu de Buixalleu (CiU)

“El catàleg de masies ha estat el nostre POUM”

“La divisió horitzontal permet als fills casar-se i viure a la mateixa masia”

“La xarxa és municipal i el 80% dels masos s’hi poden connectar”

Josep Roquet (Sant Feliu de Buixalleu, 1961) és silvicultor i, des del 2007, l’alcalde del poble (825 habitants). És alhora conseller comarcal de Medi Ambient (CiU).

Fill de can Roquet, una masia documentada des de fa segles, Josep Roquet Avellaneda no és el primer membre de la nissaga familiar que fa d’alcalde. El seu avi Ramon Roquet Camps i el seu besavi Antoni Roquet Carreras ja havien fet de batlle el segle passat. El seu pare, a més, també havia estat a l’ajuntament. Roquet va rellevar Vicenç Domènech el 2007.

Com han estat els tres últims anys?
És un poble que té tres parròquies (Grions, Gaserans i Sant Feliu de Buixalleu). Sant Feliu és el que dona el nom al municipi. La particularitat que té, que costa molt d’entendre, és que la gent viu tota en un disseminat, no viu en sòl urbà, a banda de les urbanitzacions molt petites que tenim. Ara hem acabat el catàleg de masies: n’hi ha pràcticament quatre-centes. Per això, aquest catàleg és pràcticament el nostre POUM i l’hem treballat molt.
La gent viu a pagès?
Sí, sí, el mitjà d’ingrés d’aquestes famílies és economia mixta. Tenen la finca, cultiven el camp, cuiden els boscos, però a més treballen.
Què inclou el catàleg?
La particularitat del poble és aquesta, i costa molt d’entendre. Perquè en el catàleg una de les discussions que teníem i que costava de fer entendre era la divisió horitzontal. Perquè nosaltres vam proposar la divisió horitzontal a les masies, vinculades les divisions a les mateixes finques. Perquè els fills que es volguessin casar i volguessin viure a la mateixa masia es poguessin independitzar i poguessin tenir la seva part de masia. Per poder fer hipoteques, per al que sigui, perquè, si no, tot havia de ser en nom dels pares, i això es veia molt com a especulació.
S’ha pogut fer, doncs?
Tenim aprovades un màxim de quatre divisions per masia. Està regulat en metres, en paràmetres... Però, depèn dels metres quadrats de cada masia, es poden arribar a fer fins a quatre divisions i, fins i tot, fer ampliacions. Això va costar molt, però al final es va entendre.
Els fills poden continuar vivint al poble però com a propietaris?
Tenen l’opció, si volen, de ser independents. Tenim quatre urbanitzacions molt petites i la gent, si havia de marxar de casa, decidia anar a Sant Celoni [Vallès Oriental] o en un altre municipi. Perquè són gent de territori. A la gran majoria de masies són gent que hi viu des de fa molts anys, de moltes generacions, i s’ho senten seu. Durant molts anys, s’ha estat treballant per aquest model de poble. Això és una de les justificacions que es van donar [per al nou catàleg]. Hem fet inversions municipals, amb ajut de la Diputació i de la Generalitat, en serveis, sobretot quant a xarxa viària. Tenim pràcticament tots els camins públics principals pavimentats. I un 80% de les masies, si volen, es poden connectar a la xarxa d’aigua, que és municipal. Sempre s’ha portat des de l’Ajuntament.
És un creixement zero, gairebé. Serveis per als veïns?
Per a la gent que hi viu i per intentar que la gent que hi viu ho pugui continuar fent. Per dos motius: un és la qüestió social. Si els fills no es poden quedar a viure a les masies, tindrem un problema, perquè només hi haurà gent gran. I l’altre, per una qüestió de territori. El territori es manté si la gent hi viu. Si la gent no hi viu, el territori va quedant més abandonat.
Temps enrere hi va haver una reunió d’alcaldes pel Baix Montseny. A Sant Feliu d’on us sentiu? Vostè és conseller de la Selva.
Nosaltres ens sentim més propers a la part gironina, tot i que Sant Celoni és més a prop que Santa Coloma. Depèn d’on t’ho miris: Gaserans és a 10 minuts de Sant Celoni. Ens sentim, administrativament, més a prop de la part gironina. Però l’hospital de Sant Celoni és la nostra referència, tot i que la gent té tendència a anar al Santa Caterina de Salt. Per a depèn de quines coses vas a Sant Celoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona