Política

Arxivada la peça del cas de Corinna sobre Joan Carles I

‘carol’

El jutge diu sobre els fets que s’atribueixen al rei que només hi ha el relat de la seva amiga i que la seva figura era inviolable aleshores

Assumeix el criteri d’anticorrupció

Valorarà si s’han d’investigar les comissions del TAV

La fiscalia també s’havia decantat per no investigar els negocis del rei

El jutge de l’Audiencia Nacional Diego de Egea va arxivar ahir, seguint el criteri fiscal, la peça del cas Tàndem sobre els fets revelats per Corinna zu Sayn-Wittgenstein, l’amiga entranyable de Joan Carles I, en una conversa amb el comissari de policia jubilat José Villarejo que implicaven el pare de Felip VI.

El magistrat assegura que no hi ha “dades” ni “documents” que provin les afirmacions que fa la princesa alemanya amb residència a Suïssa sobre els negocis obscurs de Joan Carles I. De fet, diu que només hi ha el relat que fa aquesta amiga del monarca, perquè en els documents analitzats no hi ha cap dada que justifiqui les manifestacions que fa l’alemanya.

Segons el jutge, en la conversa, que va tenir lloc el 2015 a la casa que la consultora té a Londres, “aquella senyora [Corinna] posa de manifest uns actes que suposadament havia dut a terme Joan Carles I, sent rei d’Espanya, aproximadament entre els anys 2009 i 2012”, període en què estava emparat per la inviolabilitat.

Concretament, Corinna parlava d’un terreny al Marroc a nom seu que atribueix al pare de Felip VI, de comptes a Suïssa del monarca i de comissions que Joan Carles I suposadament va rebre per l’adjudicació del contracte de les obres del TAV a la Meca per part de l’Aràbia Saudita a un consorci d’empreses espanyoles el 2011.

Pel magistrat, l’única base dels fets que s’imputen al monarca és el relat que fa Corinna, i recorda que, per utilitzar la declaració d’un testimoni com a prova de càrrec, ha de ser versemblant i hi ha d’haver també persistència en la incriminació.

De Egea considera que les declaracions de Corinna no se sostenen perquè no s’ha trobat cap dada que les justifiqui ni ella ha aportat cap document amb el qual pugui fonamentar el que diu. Pel que fa a la titularitat dels comptes a Suïssa del sogre d’Iñaki Urdangarin –marit de Cristina de Borbó i a la presó pel cas Nóos–, el jutge diu que les dades que ha aportat al jutjat la Unitat Antifrau de l’Agència Tributària no indiquen que hi hagi un possible delicte.

Quant a la persistència de l’acusació, el magistrat recorda que Corinna mai va denunciar suposades irregularitats i que l’enregistrament de la conversa no es va conèixer fins a tres anys després que s’hagués produït, quan l’11 de juliol va ser publicada per dos mitjans digitals.

Amb relació al terreny a Marràqueix, De Egea afirma que Corinna no ha aportat cap prova que empari les seves acusacions, fet pel qual tampoc hi veu delicte i hi afegeix que si Corinna va rebre diners o béns del monarca va ser “de mutu acord per la seva relació d’amistat”.

Amb l’arxivament de la peça, el jutge assumeix el criteri de la fiscalia anticorrupció, que hores abans n’havia demanat el sobreseïment, ja que també considera que les revelacions fetes per Corinna sobre els comptes a Suïssa i el terreny a Marràqueix no són suficients per obrir una investigació penal.

Les comissions, a estudi

La fiscalia, en canvi, sí que aprecia que hi pot haver delicte de corrupció en el presumpte cobrament de comissions en la contractació del TAV a la Meca, tot i que adverteix que la figura del rei era aleshores inviolable. En la nota, la fiscalia sol·licita al jutge que prengui testimoni a Corinna per iniciar unes diligències d’investigació sobre el possible pagament de comissions il·legals al monarca per l’adjudicació del TAV a la Meca. En les converses amb el comissari jubilat de policia –a la presó pel cas Tàndem–, l’amiga entranyable del rei emèrit parla d’un terreny al Marroc a nom seu que atribueix al pare de Felip VI, de comptes a Suïssa del monarca, de testaferros i del contracte del TAV, adjudicat l’octubre del 2011.

Viatge a l’Aràbia Saudita

Des del govern espanyol, i després d’un dia evitant el tema, la ministra portaveu, Isabel Celáa, va reaccionar per primer cop ahir a la notícia que un ambaixador va acompanyar Corinna en un viatge de negocis a l’Aràbia Saudita el 2007, sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. L’amiga del rei va assistir a aquell viatge en representació de Joan Carles I. La ministra portaveu es va limitar a dir que “aquest govern no ho hauria fet”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona