Política

JOAN PLA COLL

Alcalde d'Osor

“Hem aconseguit eliminar els deutes”

El litigi entre Osor i Susqueda fa temps que dura, un problema particular convertit en polític que lluny de minvar sembla tensar-se

El noi de cal Ferrer al que alguns “peixos grossos” menystenien quan va decidir presentar-se, no tant sols esta content amb la feina feta pel seu equip sinó que ha decidit repetir l’experiència

A mig camí entre Anglès i Sant Hilari, lluny de l’eix transversal, Osor ha quedat en terra de ningú, un racó de les Guilleries que s’ha tingut que reinventar per evitar la decadència absoluta.

El turisme és el futur?
Aquí practicament tothom treballa fora. Només queda una empresa, Joid’art, la resta ha tancat i les feines de bosc donen per poc. El turisme és l’únic sector amb perspectives. Tenim un càmping, algunes cases de turisme rural i s’estan llogant cases per a segona residència tot i que fins ara els propietaris no ho volien fer. Sembla que poc a poc està canviant. Aquest estiu, tot i la climatologia adversa ha anat bé, han vingut força estrangers.
La Fonda Puig havia estat un emblema per la població. No es podria recuperar?
Els propietaris ho tenen a la venda però de moment res. Ha vingut gent a mirar-ho però no s’ha tirat endavant. Seria ideal per fidelitzar la gent. En el POUM ho continuarem mantenint com a zona hotelera.
Ara que ja ens trobem al final de la legislatura, que és el que els deixa més satisfets?
El repte més important que teníem era posar al dia els comptes i ho hem aconseguit. Ara no tenim endeutament ni a curt ni a llarg termini. Pagavem 30.000€ anuals d’amortitzacions i interessos i això s’ha acabat. El pressupost acostumava a rondar els 300.000€ i aquest any l’hem pogut pujar a 560.000€ aproximadament el que ens dona mes marge de maniobra. Hem pogut invertir a l’escola i fer practicament tot el que deia el programa. De fet tampoc havíem previst grans inversions.
L’anterior alcalde portava molts anys a la poltrona. S’ho ha agafat bé aquest canvi de papers?
Al principi va quedar una mica desconcertat però la relació és bona i la majoria de decisions es prenen per unanimitat. Jo no crec que sigui bó mantenir l’alcaldia molts anys. Crec en cicles més curts com dues legislatures, la primera per assentar les bases i la segona per recollir fruits.
Les relacions amb Susqueda com estan?
Molt tenses. Crec que fins i tot ens han portat al sindic de greuges. Els termes al Coll ja estaven pactats però varem anar a Susqueda a firmar-los i no ho van voler fer. Ara han traslladat el restaurant a la part de dalt sense cap mena de permís i sense dir ni ase ni bèstia. En principi havien demanat per fer dos apartaments turístics a la rectoria pel que es va donar permís però a la resta no hi podien fer res. Amb la llei a la ma els hi podríem fer tancar. Varem tenir una reunió entre els dos ajuntaments que va ser molt tensa. Ells asseguren que han presentat tots els papers a Susqueda però nosaltres no n’hem vist cap. No tenim cap interès en tancar res i volem promocionar tot el que sigui turisme però si a la gent del poble els hi exigim que compleixin la normativa, els del Coll han de fer el mateix. Potser pensaven que al ser els dos alcaldes del mateix partit faríem els ulls grossos.
Que queda pendent?
Hem d’acabar de redactar el POUM però tenim problemes amb un propietari que té un terreny al centre del poble a un lloc a on hi ha d’anar un carrer. D’alguna manera o altre s’acabarà solucionant. També tenim problemes amb l’aigua i estem enllestint un projecte per deixar-ho tot ben lligat. Hem d’instal·lar sistemes de filtració i cloració automàtica. Ens estem plantejant el porta a porta. Ara nomes reciclem el 27% i els contenidors molesten al carrer. Tenim compostadors però no es fan servir. El porta a porta el podem assumir sense incrementar costos.
Es tornaran a presentar?
Si. Estem contents de com han anat les coses i volem acabar el que hem començat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona