Política

Torra: “No ens hem de quedar amb la repressió i la resistència, sinó amb la imatge de la victòria”

Una quarantena de persones increpa els assistents de la primera marxa per la República de Sant Cugat quan entraven a la Plaça de l’U d’octubre abans de l’acte d’inauguració

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha animat a no quedar-se amb la imatge de repressió i resistència en relació als fets de l’1-O, “sinó amb la imatge de victòria”. El president, moments abans de descobrir la placa de la rebatejada Plaça U d’octubre de Sant Cugat (Vallès Occidental), ha reivindicat que en el referèndum de l’1-O “per primera vegada Catalunya va guanyar”. “Guanyarem, serem lliures, els presos sortiran, els exiliats tornaran i no es processarà ningú, no acceptarem les sentències”, ha assenyalat Torra. “Tingueu tota la confiança”, ha demanat als centenars de persones que omplien l’àgora. Abans que comencés l’acte, s’ha viscut un moment tens entre els participants de la marxa per la República, que entraven a la plaça, i una quarantena de persones amb banderes espanyoles que els han increpat fent sonar xiulets i crits a favor d’Espanya i la seva unitat.

“Fins ara sabíem què era fer un Tortosa, i ara ja sabem què es fer un Sant Cugat”, ha assenyalat el president Quim Torra per encetar el seu parlament durant l’acte d’inauguració de la Plaça de l’U d’octubre de Sant Cugat. “Contra els crits, nosaltres la paraula; contra els xiulets, cançons; contra les bronques, nosaltres l’alegria”. D’aquesta manera, el president ha resumit el que ha passat aquest diumenge al vespre en un dels centres neuràlgics de la ciutat.

La visita de Torra a Sant Cugat ha començat a la tarda, a l’Ajuntament de la ciutat. Allà, després d’uns parlaments dels representants de l’ANC i Òmnium, la marxa per la República s’ha disposat a emprendre el camí fins a la nova Plaça de l’U d’octubre, l’antiga Plaça del Rei. El recorregut ha transcendit sense incidents pels carrers i places del municipi, fins que la marxa ha entrat a l’àgora, molt a prop de la zona del monestir. Precisament, des de la muralla del monestir, una quarantena de persones, abillats amb banderes d’Espanya i pancartes que resaven lemes com ’La Espanya Viva os llevarà a los tribunales’ o ’Puigdemont a prisión”, els ha començat a increpar.

Ràpidament, diversos membres dels CDR han desplegat una gran pancarta on es podia llegir: ’Torra. Ni un pas enrere. El poble està a punt. I vosaltres? 1-O Ni oblit ni perdó”. La pancarta, situada estratègicament, s’ha col·locat a l’alçada dels espanyolistes, de manera que el missatge els impedia veure la plaça. Durant uns minuts, els dos bàndols s’han llançat crits i s’han xiulat intensament. Un cop començat, però, els assistents a la inauguració de la plaça s’han girat per atendre l’acte, mentre que el grup amb banderes espanyoles ha seguit xiulant i intentant fer boicot. Al cap d’una estona, abans dels abans dels parlaments de l’alcaldessa i el president Torra, el grup ha decidit dissoldre’s i abandonar l’espai que ocupaven. Durant l’incident, tres furgones dels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra han aparegut a la zona.

“Un país alegre que surt a defensar els seus drets”

Torra ha destacat que “aquest és el país que m’estimo”. “Un país alegre, que surt al carrer per defensar els drets civils, socials i nacionals que estan amenaçats, també els d’aquells que xiulaven”, ha destacat el president.

El cap de l’executiu ha dit al públic que cal “exigir” als governants, “perquè en aquest procés d’independència us heu guanyar la llibertat i la sobirania”. “Sou vosaltres els que ens esteu empenyent”, ha assenyalat, i ha afegit que no es farà “ni un pas enrere”. Torra ha demanat “defensar aferrissadament la llibertat que us heu guanyat”. “Que ningú abarateixi el vostre somni” ha afegit.

“Nosaltres som tan culpables com els que estan a la presó”

Sobre el judici als processats per l’1 d’octubre, el president Quim Torra ha dit que no es poden acceptar les sentències. “Això voldria dir que acceptem que és un delicte”, ha reblat. “Nosaltres som tan culpables com ells, i jo no em sento culpable d’haver entrat a la meva escola per defensar poder votar”, ha assenyalat Torra. “Estic orgullosíssim de l’1 d’octubre”, ha sentenciat.

El president també ha dedicat unes paraules a la comunitat educativa. “No tenim res més important que els temples de saviesa que són les escoles”, ha dit Torra. Dirigint-se als professors, el president ha dit que vol que sentin que el govern està al seu costat, i als joves, que sentin que Catalunya és el país pel qual es lluita, “perquè puguin viure en un país lliure”.

De la seva banda, l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha explicat que per la ciutat, substituir la placa és molt simbòlic. No només s’honora tot allò que va significar l’1-O, sinó que també es simbòlic “perquè es deixa enrere un estat monàrquic caduc”. “Marxem cap al futur”, ha afegit la batlessa.

Al final de l’acte, el president Torra, l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny i representants de les entitats sobiranistes i els CDR, tots junts, han descobert la placa de la plaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona