Política

Bèlgica, per la llibertat d’expressió

Un jutjat de Gant denega l’extradició de Valtònyc a l’Audiencia Nacional i descarta cap mena de delicte

Exiliat per defensar el dret a la lliure expressió, el raper encara tindrà pendent l’ordre europea pel recurs de la fiscalia

La justícia belga no veu ni injúries ni terrorisme en les cançons

Els ciutadans exiliats pel tracte de la justícia espanyola en la causa política catalana –com és el cas ara de Valtònyc– van guanyant la partida a Europa. Al maig ja va caure l’euroordre dels exconsellers per un defecte de forma. Al juliol, en un gir inesperat, Alemanya no va comprar el relat del Tribunal Suprem sobre el delicte de rebel·lió contra Carles Puigdemont, i va desencadenar la retirada d’ordres de detenció per a tots els polítics independentistes exiliats. Ara, el jove raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, suma una nova victòria en la saga d’euroordres espanyoles, una derrota més per als tribunals espanyols.

Ni el balear ni cap dels vuit catalans que actualment són fora de l’Estat espanyol han caigut encara en mans dels jutges espanyols. De moment, Puigdemont, Comín, Serret, Puig, Ponsatí, Rovira, Gabriel i ara Valtònyc, han aconseguit escapar de les urpes del matusser poder judicial espanyol, acusat d’imparcialitat i d’estar al servei dels polítics.

D’altra banda, també hi ha el cas d’Adrià Carrasco, membre d’un CDR d’Esplugues de Llobregat, acusat de terrorisme, rebel·lió i sedició, establert a Brussel·les, però sense cap ordre d’extradició contra ell.

Valtònyc ha guanyat una batalla judicial, però la guerra continua. El jutjat de primera instància de Gant, a Flandes, va denegar ahir a primera hora del matí l’extradició del cantant. Contradeia, així, l’Audiencia Nacional, que n’exigia l’entrega per tal que complís els tres anys i mig de presó als quals havia condemnat el jove, de només 24 anys, per delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. Després que un magistrat anterior denegués la possibilitat d’extradir-lo de manera automàtica per un delicte de terrorisme, el jutge flamenc va considerar ahir que les lletres de les cançons, que van motivar la dura sentència de l’alt tribunal, no són fets delictius equiparables a Bèlgica, segons va explicar la defensa. És a dir, que no existeix la doble incriminació necessària per poder executar una ordre europea de detenció tal com exigeix aquest sistema de cooperació judicial europea.

En sortir dels jutjats, un dels advocats defensors del raper, Gonzalo Boye, va assenyalar que a Bèlgica les seves cançons són només “conductes atípiques”. “El que ha expressat el jutge és molt clar: això és llibertat d’expressió i cap de les frases tenia cap contingut criminal”, va dir Boye. Per la seva banda, el també lletrat de la defensa, el flamenc Simon Bekaert, va explicar que, per exemple, en el cas del delicte d’injúries a la corona, “la justícia espanyola havia fet referència” a certs articles de la llei belga sobre la monarquia, però “no constitueixen un delicte” a Bèlgica. Així, segons Bekaert, els tres delictes es van descartar en un text del magistrat “molt motivat”.

Recurs de la fiscalia

Tot i aquestes declaracions de la defensa, l’argumentació del magistrat flamenc encara no s’ha fet pública. Això sí, la fiscalia de Flandes Oriental, que en aquest cas representa l’Estat espanyol, ahir ja va presentar un recurs contra aquesta denegació i, per tant, ara el cas passa a la Cambra d’Apel·lacions. Aquest tribunal, format per tres magistrats, té trenta dies per tornar-se a pronunciar. Tant si accepta com si rebutja l’extradició, tampoc serà una resolució definitiva, ja que encara s’hi podria recórrer un cop més.

Així doncs, tot i la bona notícia per al jove cantant, de moment no pot trepitjar territori de l’Estat espanyol sense ser detingut. “És molt trist que hàgim de marxar de casa nostra per haver de trobar justícia i ser lliures”, va lamentar Josep Miquel Arenas, que fa gairebé quatre mesos que és fora de casa. Tanmateix, visiblement content i esperançat de cara a afrontar les properes batalles judicials, que podrien arribar fins al tribunal d’Estrasburg, el cantant va defensar que ha anat fins al país belga per “guanyar-ho tot”.

Llibertat d’expressió

El de Valtònyc és el primer cas d’un ciutadà de l’Estat espanyol actualment exiliat per defensar la seva llibertat d’expressió. En repetides ocasions, el raper ha assegurat que la seva marxa de Mallorca a Gant va estar motivada per la voluntat de posar el seu cas “al servei de la lluita pels drets fonamentals”. Així, la seva idea és portar-lo fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a Estrasburg, com van fer, per exemple, els condemnats per la crema d’imatges del rei espanyol, als quals la justícia europea finalment va donar la raó. “Crearem un precedent i es demostrarà que tinc raó i que a l’Estat espanyol no només no hi ha llibertat per votar, sinó tampoc per expressar-se”, va denunciar. Boye veu la decisió de la justícia belga com un “reforç” de cara a Estrasburg, perquè “uns mateixos fets no poden ser delicte en un país i no en un altre”. Per ell, la idea no és que a l’Estat espanyol es rebaixin les condemnes, sinó que aquesta mena de casos no constitueixin un delicte i posin en risc la llibertat d’expressió.

La negativa a extradir el músic balear va generar ahir força reaccions. “Un cop més, qui va a buscar la justícia fora de l’Estat, la troba”, va dir ahir el president Quim Torra al raper, i va assegurar que l’espera “aviat a la República Catalana”. L’expresident Carles Puigdemont considera que “Europa és un espai de llibertat on els abusos d’alguns estats es converteixen en inacceptables”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va celebrar la decisió i va demanar a la “cúpula de la justícia espanyola” que revisi “què està passant abans que el desprestigi de la institució sigui irreparable”. Diversos responsables del PP, però, van acusar Bèlgica de nou d’acollir delinqüents.

LES FRASES

Jo no soc cap enemic de la corona; potser el rei és l’enemic de la corona
Josep M. Arenas, Valtònyc
músic
Un cop més, qui va a buscar la justícia fora de l’Estat espanyol, la troba
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Europa és un espai de llibertat on els abusos de certs estats esdevenen finalment inacceptables
Carles Puigdemont
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
Ni rebel·lió violenta ni rapers terroristes. És una decisió de la justícia europea previsible
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
El jutge ha expressat molt clarament que això és llibertat d’expressió
Gonzalo Boye
advocat de valtònyc
Bèlgica s’ha convertit en un problema per a la UE: és el refugi dels delinqüents
Xavier García Albiol
president del ppc
Bèlgica no es pot convertir en un santuari per a fugitius de la justícia
Esteban González Pons
portaveu del pp al parlament europeu
L’escalada repressiva dels aparells de l’Estat és incompatible amb els drets i les llibertats
Roger Torrent
president del parlament

El govern planta el rei en la inauguració d’una fira

El govern no va enviar cap representant, ahir, a la inauguració de la trentena edició de la fira Gatesch de l’Hospitalet de Llobregat, dedicada a la indústria del gas. Entre els assistents a l’acte, hi havia el monarca espanyol, però també s’hi preveia l’assistència de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que finalment va optar per inaugurar, a pocs metres de la fira, el Global Power & Energy (GPEX), un saló paral·lel que se celebra al mateix recinte. Chacón ha restat importància a la situació sense aclarir els motius de la seva absència, i només ha assegurat que feia temps que s’havia compromès a assistir a la inauguració del GPEX. Finalment, la Generalitat ha estat representada pel director general d’Energia, Pere Palacín, que no hi ha fet cap discurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona