Política

El Parlament garantirà la paritat a la institució

Ho farà per llei a través de la reforma del reglament

La mesura forma part del pla d’igualtat que ahir s’hi va iniciar

El Parlament va donar ahir el tret de sortida a la redacció d’un pla d’igualtat entre homes i dones que, entre altres objectius, vol fer complir el criteri de paritat tant en els òrgans de direcció com en els principals grups de treball de la institució. Una mesura que s’imposarà per llei, ja que formarà part dels treballs de reforma del reglament que hi ha previst iniciar aquest mes d’octubre.

Aquest és només, però, un aspecte dels molts que formaran part del pla d’igualtat en què s’aplicarà la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la institució, des del disseny de l’estructura fins als treballs que s’hi porten a terme, bàsicament la redacció de lleis. Així, per exemple, tant els textos legislatius com el pressupost que s’aprovin a la cambra hauran de tenir en compte quina afectació té en el col·lectiu femení per tal que no en resulti perjudicat, com així ha succeït en el compliment, per exemple, dels objectius de dèficits i les polítiques d’austeritat en àmbits com l’ensenyament i la sanitat, amb una forta presència de dones, mentre s’invertia en sectors en què predominen els homes com la construcció i l’automoció. Garantir la paritat i que aquesta tendeixi cap al 50% de la presència de dones i l’aplicació de la perspectiva de gènere són els pilars bàsics que hauria de tenir tot pla d’igualtat, segons la coordinadora del projecte i experta en perspectiva de genere, Tània Vergés. També s’intentarà treballar en el sistema de permisos i substitucions per tal de millorar les condicions de vida de les dones diputades, un fet que, apunta Vergés, repercuteix en el benestar de tots els membres de la cambra.

A partir d’ara, i després que avui finalitzi les jornades sobre igualtat al Parlament amb la redacció d’unes primeres conclusions, un comitè de treball format per diputats, personal laboral i experts elaboraran durant aproximadament un any una diagnosi de la situació en què es troba el Parlament respecte de les polítiques d’igualtat i paral·lelament es treballarà en un pla d’acció per concretar i aplicar les mesures. El president del Parlament, Roger Torrent, va obrir ahir les jornades en què van participar experts de parlaments europeus on ja s’han aplicat aquests plans d’accions. Van ser ells precisament els que reclamaven que les mesures que es concretin s’haurien de reforçar com a text legal per tal que la seva aplicació no estigui supeditada al parer i la voluntat del partit que cada quatre anys guanya les eleccions i governa la cambra.

LA FRASE

No pot ser un document cosmètic; ha de ser útil i efectiu per a qüestions reals i tangibles
Roger Torrent
president del parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona