Política

Enric Domènech

Alcalde de Mieres

“Hem desdibuixat la figura de l’alcalde”

No celebren juntes de govern perquè tot passa i es decideix als plens

S’han fet i es faran més consultes al poble que mai

Enric Domènech Mallarach (1987) és llicenciat en història i, professionalment, es dedica al turisme rural. És militant de la CUP, vinculat a l’associacionisme.

Amb 28 anys es va convertir en l’alcalde més jove de la Garrotxa i va aconseguir –per 13 vots de diferència– trencar l’hegemonia de CiU al municipi. Vivim Mieres és una llista que suma per la CUP al Consell Comarcal i a la Diputació, però que té el suport d’ERC i d’independents.

Com prova ser alcalde?
És una master class d’experiència política. Però també descobreixes els límits de la institució: que no pots fer gaire d’allò que voldries amb voluntat transformadora.
Fa tres anys van aconseguir una doble fita: trencar l’hegemonia de CiU i convertir-se en el primer municipi de la comarca on governa la CUP. S’ha notat algun canvi en la manera de governar, com prometien?
Jo penso que sí, tant en la manera de governar com en el poble. Hi ha més implicació de la gent, més associacions, més vida comunitària, més activitat i més dinamisme. Hem volgut teixir molts vincles prioritzant les persones. Ha calgut un canvi de concepció: el centre és la gent! La governança és també el que la gent vol fer. En l’àmbit institucional, ja no hi ha juntes de govern: totes les decisions passen pel ple, i per això ara ja no són de caràcter trimestral, sinó que en fem cada mes. Totes les factures passen pel ple i es pengen al web. És un exercici de transparència envers l’oposició.
Van prometre una gestió en què l’opinió i la participació dels veïns seria fonamental.
Hem fet tres consultes dels pressupostos participatius, una consulta del càmping i una per escollir el jutge de pau. I en farem més, perquè el canvi en la manera de fer també s’ha notat amb la participació dels veïns: el seu paper no només s’ha de percebre quan voten cada quatre anys. Per ara les xifres de participació, d’un 40%, són molt bones.
Un poble amb poc més de 300 habitants, on tothom es coneix, és més fàcil o més difícil de governar?
La relació és bona, sobretot si no es fa política mal entesa. Fem poble.
I la relació amb l’oposició?
L’oposició no ha fet d’oposició. No han posat traves; al contrari: fins i tot han votat a favor d’algunes propostes. És a dir, no aporten res, però deixen fer. Ara que s’acosten les eleccions, potser es despertaran.
En el programa presentat hi havia tres eixos: les persones, l’Ajuntament i el territori. L’han seguit?
El programa ha estat la nostra brúixola, el nostre compromís i el que ens ha guiat. Al cap de dos anys de governança, vam repassar els punts i ja n’havíem assolit més de la meitat, i crec que acabarem el mandat complint-lo al cent per cent.
A més de les formes, han concretat algun projecte?
El projecte més gros, i que no esperàvem, és el de Can Musquera, un edifici de quatre plantes que ens van regalar dos veïns del poble. Per la festa major, més d’un centenar de persones han visitat la casa i a través d’un procés participatiu en definirem els usos. Disposem de 100.000 euros per condicionar-lo en una primera fase i després buscarem subvencions. Hem arreglat el camí vell a Santa Pau i n’hem recuperat l’accés als veïns i en cas d’incendi. Hem actuat en el marc de l’eficiència energètica fent millores per a l’estalvi i l’any que ve posarem plaques solars a l’ajuntament. Hem defugit les grans obres; preferim cuidar els petits detalls com ara potenciar les activitats de la gent gran.
I què els quedaria per fer?
Hi havia una manera de fer i ara nosaltres n’estem llaurant una de nova. Algú l’haurà de sembrar i, més endavant, recollir-ne els fruits.
Es tornarà a presentar?
Hem desdibuixat la figura de l’alcalde. El que importa és el que farem, no pas qui ho haurà de fer. Tots som necessaris, però ningú és imprescindible. La clau de la nostra candidatura és que som un grup humà d’una potencialitat immensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista