Política

la crònica

Dibuix i text de records a Figueres

“Plorava d’alegria veient gent que possiblement no havia votat mai i que va fer-ho aquell dia”

“Quan ens avisaven que venien els guàrdies civils ens posaven a dins d’una casa veïna i ens quedàvem allà una bona estona fins que marxàvem, amagats per por, els meus germans bessons d’un any i jo.” Sònia, 10 anys. És un dels textos que es van enganxar ahir en una taula parada a la plaça Triangular de Figueres per recollir records i sentiments de l’1 d’octubre. No només s’hi van apropar figuerencs, també gent que treballa a la ciutat, o que després de recollir la mainada de l’escola va voler deixar constància que no han oblidat res del que va passar ara fa un any. La Sònia i la seva mare, Núria, aquell dia eren a Vilamalla. “Per sort allà els policies no van venir”, diu la Núria. Recorda que van viure aquell dia amb por, les furgonetes eren al polígon de Vilamalla. Els seus sentiments són d’ indignació i injustícia però alhora d’orgull de país. “Força i endavant” és el missatge que deixarà escrit la mare a la taula.

Una altra nena, l’Elena, de 10 anys, enganxa a la taula un dibuix d’una taula amb pastissos, menjar, una gran urna i molta gent concentrada davant de l’ajuntament. “És el que li ha quedat”, diu el seu pare, en Lluís, agraint també la sort que allà on van anar a votar (a Borrassà) tampoc hi va haver càrregues policials. Té records enfrontats, sensacions molt positives, però tristes alhora; “El record més gran és que en un poble on coneixes tothom estàs allà braç a braç pensant que en qualsevol moment poden venir a pegar-te, aquella sensació d’unitat entre la gent, em va deixar frapat”, diu en Lluís.

Abans d’escriure el seu missatge, en Narcís comenta amb amics una foto on se’l veu encarant-se a un agent de la Policía Nacional, en aquest cas a la Tallada. “Allà ho van rebentar tot”, recorda. Es va encarar al policia quan van tirar a terra una dona i la seva filla. Ha vingut perquè diu que es tracta de recordar l’1 d’octubre; “Tirem endavant i fem República” posarà en el seu missatge.

La convocatòria d’ahir a la plaça Triangular de Figueres portava com a lema “Allà on va començar tot.” En aquesta plaça (en forma de triangle com a referència explícita a la maçoneria i el republicanisme figuerenc), el 30 de setembre del 2017 es van concentrar veïns, membres d’entitats i partits sobiranistes per afinar els detalls del referèndum. El Marco, coordinador d’una mesa electoral a Figueres hi era i va tornar ahir a la plaça per deixar escrit que l’1 d’octubre havia plorat d’alegria veient gent gran, que possiblement no havia votat mai de la seva vida va fer-ho aquell dia. També hi era el Xavi, que va passar la nit en un col·legi electoral de Figueres i que en té un record molt especial: el 30 de setembre és el seu aniversari i li van fer una petita festa sorpresa al col·legi on van dormir; “Recordo que una vintena de persones, la majoria no es coneixien de res, va ser molt bonic”, recorda el Xavi.

Després de posar records per escrit, la gent que ahir es va tornar a concentrar a la plaça Triangular va fer una cercavila per alguns dels col·legis electorals de Figueres. A continuació l’altra cita del dia era al davant del col·legi Ramon Muntaner, on ahir s’inaugurava la nova plaça 1 d’Octubre. Allà s’havien concentrat els figuerencs per al recompte de vots del referèndum, ara fa un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona