Política

Romania

Referèndum polèmic

El matrimoni gai com a excusa

Els romanesos voten si la Constitució ha de vetar la unió entre persones del mateix sexe

L’oposició veu en la consulta una maniobra del govern per desviar l’atenció sobre els escàndols de corrupció

La UE ha afegit Romania a la llista de països que violen l’estat de dret, al costat de Polònia i Hongria

Des d’ahir i fins avui, els romanesos estan cridats a les urnes per decidir si la Constitució ha de prohibir el matrimoni entre parelles del mateix sexe, en un referèndum que té el suport del govern del Partit Social Demòcrata (PSD). El que es demana als ciutadans és si estan d’acord a canviar la definició constitucional de matrimoni –actualment, “entre dues persones”– per especificar que ha de ser “entre un home i una dona”.

La legislació romanesa no reconeix el matrimoni gai i el referèndum pretén bloquejar, mitjançant una reforma constitucional, la possibilitat d’aprovar-lo en un futur. La consulta només serà vàlida si vota, almenys, un 30% del cens. Davant del risc d’una baixa participació, el govern manté oberts els col·legis durant dos dies.

El referèndum ha estat durament criticat per les organitzacions de defensa dels drets LGTB. Entre aquestes, Accept denuncia que la consulta incita a l’odi i la discriminació i alerta que l’assetjament a homosexuals s’ha incrementat des que es va anunciar. També l’oposició conservadora ha carregat contra la consulta, que considera una cortina de fum per amagar altres decisions polèmiques del govern. Els partits conservadors van fer una crida a boicotejar el referèndum, convocat a petició de diversos moviments religiosos, que van arribar a recollir fins a tres milions de firmes a favor de la seva realització.

El Partit Nacional Liberal i la Unió Salveu Romania veuen en la consulta una maniobra de Liviu Dragnea –president del PSD i home fort del govern, condemnat dos cops a presó per frau electoral i tràfic d’influències– per desviar l’atenció dels ciutadans sobre els intents dels socialdemòcrates d’aprovar lleis menys estrictes per als delictes de corrupció. Precisament, aquests intents del govern han provocat protestes multitudinàries arreu del país. Es dona la circumstància, a més, que Dragnea recorrerà contra una condemna a tres anys i mig de presó en un cas de falsos llocs de treball per a empleats del partit. Pels opositors, no és casual la compareixença davant d’un tribunal l’endemà mateix del referèndum.

En aquest context, la crisi política de Romania s’aguditza després que la Unió Europea l’afegís recentment a la llista de països membres acusats de violar l’estat de dret, al costat de Polònia i Hongria. Com també fa amb Bulgària, des del seu ingrés a la UE el 2007, Brussel·les avalua els progressos de Bucarest en matèria de reformes judicials a través del Mecanisme de Cooperació i Verificació. En un debat celebrat aquesta setmana al Parlament Europeu, la primera ministra romanesa, Viorica Dancila, va denunciar que l’aplicació d’aquest mecanisme de control s’ha traduït en “il·legalitats”.

Li va replicar el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, que, tot i reconèixer els avanços aconseguits per Romania en les seves reformes per esmenar la falta d’independència del poder judicial i la lluita contra la corrupció, considera que “falta encara progressar, si no es vol arruïnar tota la feina feta fins ara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona