Política

Escòcia farà una altra consulta sobiranista si se li imposa un ‘Brexit’ dur

Sturgeon rebutja deixar la unió duanera i el mercat únic de la UE

Accepta un segon referèndum sobre Europa si es respecta la voluntat dels escocesos

Nicola Sturgeon va assegurar, ahir, que donarà suport a un nou referèndum del Brexit però buscant la manera de garantir que, si el resultat a Escòcia és diferent del del Regne Unit —com va succeir el 2016, quan els 62% dels escocesos van escollir seguir en la UE—, es respecti la voluntat dels escocesos.

Les declaracions de la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) van coincidir amb l’inici del congrés de la formació a Glasgow. També va dir que s’oposaria a qualsevol cosa que signifiqui quedar-se fora del mercat únic i de la unió duanera, dues de les línies vermelles de Theresa May.

“Abans del referèndum del 2016, vaig proposar que el Regne Unit només pogués marxar de la UE si les quatre nacions que integren el país hi votaven a favor”, va recordar Sturgeon. Aleshores, Irlanda del Nord i Escòcia van votar a favor de seguir a la UE i Anglaterra i el País de Gal·les, de sortir-ne.

Sturgeon tem que May porti al Parlament un acord amb la UE que inclourà la frontera d’Irlanda, “ple de foscor i d’incertesa”, una mena de “Brexit cec”. “Es demanarà a la Cambra dels Comuns que segelli un acord per sortir de la UE que ningú tindrà clar en què consisteix, i crec que això és tan inacceptable com una sortida sense pacte”, va dir.

Sturgeon encara no ha confirmat el segon referèndum sobiranista a Escòcia, tot i que ha dit que el convocarà si May arrossega els escocesos fora del mercat únic i de la unió duanera, com sembla que passarà. El Parlament escocès va demanar permís a Londres, el març del 2017, per fer la consulta, però, de moment, May s’hi nega. Una enquesta publicada ahir per l’SNP conclou que el 46% dels escocesos estarien a favor de la independència, però que la xifra pujaria fins al 50% si es confirmés el Brexit. Sturgeon està rebent fortes pressions per part d’activistes i diputats del seu partit perquè convoqui una consulta sobiranista abans que May arribi a un acord amb la UE, però ahir ho va tornar a descartar.

“Diré quines són les pròximes passes al final d’aquesta fase de les negociacions. [...] La relació futura entre el Regne Unit i la UE determinarà el context en què Escòcia decidirà la qüestió de la seva independència”, va declarar. La conveniència de celebrar el segon referèndum d’independència a Escòcia marcarà el congrés de l’SNP aquests pròxims dies.

Estelades en la històrica marxa per la independència

Daniel Postico

Edimburg va acollir, dissabte, una històrica manifestació a favor de la independència que va congregar entre 80.000 i 100.000 persones, segons els organitzadors, una xifra rècord fins avui. Els manifestants van recórrer els carrers del centre de la ciutat amb banderes escoceses i moltes estelades catalanes fent sonar gaites i tambors en un clima festiu, pacífic i alegre, fins arribar al parc davant del Parlament, on diversos membres de l’SNP van fer els discursos. Amb la pancarta “Què volem? La independència. Quan la volem? Ara”, els participants demanaven una nova consulta. Va ser l’última de les manifestacions organitzades per tot el territori pel grup de pressió Tots sota la mateixa bandera. “Espero que l’SNP convoqui el segon referèndum i que el govern britànic no ho impedeixi com l’espanyol a Catalunya”, va dir Fiona Robertson, membre d’una organització de ciutadans anglesos proindependentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona