Política

ERC reclama una “taula política” amb els actors del 3-O per unificar estratègies

Ha iniciat contactes amb JxCat per consensuar abans una posició entre els socis

Bonvehí vol que els dos grups al Congrés restin a disposició del govern

Després que el president Torra i el vicepresident Aragonès es conjuressin divendres per unificar estratègies després d’una setmana de batibull independentista, ERC va demanar ahir que, per tal de posar-les en comú, es convoqui una “gran taula política” en què hi hagi “tots els actors que hi van ser el 3-O”. “No podem anar per la via dels retrets i el desgast entre companys de viatge”, reflexionava la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que destacava: “Amb imatges de desgavell independentista no anirem enlloc; imatges com les del 3-O són les que ens enforteixen i ens aproximen a la República.” La seva idea és buscar primer amb JxCat un mínim comú denominador independentista, per la qual cosa han intensificat els contactes els últims dies, i obrir-ho després a forces polítiques com la CUP i actors socials com l’ANC i Òmnium. Una crida tanmateix que estenia “a tots els que defensen el dret a decidir i estan contra la repressió”, com els comuns o altres agents socials. “Volem avançar cap a la República, o si més no cap a la defensa de la democràcia i les llibertats”, resumia Vilalta, que aposta perquè la iniciativa sigui immediata, si bé no en concretava detalls. De fet, en la mateixa línia la portaveu reclama que aquest front sigui alhora la “reacció, abans que sigui massa tard” a les amenaces que arriben des del PP, Cs i Vox, per la qual cosa apel·lava a la “resistència pacífica” del poble espanyol. De fet, també el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, llançava un “missatge d’alerta” per “l’amenaça seriosa a la democràcia” que suposa que s’estigui alimentant la ultradreta i advocava també per la “unitat, sumar, estratègia compartida i intel·ligència política”. “Només tindrem força units”, admetia.

La taula que proposa ERC respon en certa manera a l’ultimàtum llançat per l’ANC diumenge, que tanmateix Vilalta retreia que “no ajuda a guanyar i a establir una unitat d’acció”. En la mateixa línia, el president del PDeCAT, David Bonvehí, criticava que “és una pressió sobrevinguda” que no ha de ser cavall de batalla entre republicans. Ell creu que “cal buscar d’altres vies” diferents de l’1-O i les lleis de desconnexió, que “no han estat possibles” perquè “totes les forces de l’Estat ho han evitat”. A més, defensa que els grups d’ERC i el PDeCAT al Congrés es posin a disposició del govern per coordinar-se en la seva estratègia de pressió a l’executiu espanyol. Vilalta, en aquest punt, insistia que ERC prioritza la negociació però que si no es concreten moviments “més visibles” a l’altra banda serà “molt difícil” garantir el vot al Congrés, començant pels comptes.

LES FRASES

Menys testosterona, menys missatges buits, menys lluites fraternals i més parlar per a una estratègia compartida
Marta Vilalta
portaveu nacional d’erc
Estem en vies de fer efectiu el mandat de l’1-O, però no com ho havíem dissenyat. Cal buscar nous camins per fer-lo efectiu
David Bonvehí
president del pdecat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona