Política

JOSEP MARIA RUFÍ

ALCALDE DE TORROELLA DE MONTGRÍ (ERC)

“No seré qui pengi a la plaça de la Vila la bandera estatal”

El republicà, després de tres mandats a l’Ajuntament de Torroella i enfilant el cinquè any com a alcalde, ha demanat a la secció local d’ERC que busqui nou cap de llista per al 2019

Creu que és hora d’apostar per relleus generacionals

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, va anunciar dijous passat als seus companys de l’assemblea local d’ERC que no repetiria al capdavant de la candidatura. En aquesta entrevista amplia els motius de la decisió.

Per què decideix retirar-se ara?
Fa sis mesos, de fet, que hi dono voltes. Però no ho volia fer públic fins que hi hagués pressupost aprovat per a l’any vinent [en el ple de fa deu dies]. Que hi hagi comptes per al 2019 assegura encara més la situació d’estabilitat que hem construït entre els regidors d’un equip de govern (ERC-Junts, UPM i Lest) que funciona. Amb els projectes de poble encarrilats, és un bon moment, amb tranquil·litat, per pensar en el relleu.
Hi ha pesat el moment polític nacional, amb l’actitud punitiva de l’Estat espanyol contra l’independentisme, i el fet de tenir una amiga empresonada, com és el cas de Dolors Bassa?
Amb un pes secundari, però també. Molts alcaldes estem amenaçats per la delegació del govern espanyol i la justícia. A Torroella, per exemple, tenim diversos processos judicials oberts, perquè no tenim la bandera espanyola penjada a l’ajuntament, per la celebració del referèndum de l’1-O, per diverses mocions aprovades... Amb el que més ens estan collant és amb la bandera. Ens han donat a entendre que, si no es penja, s’aplicarà el Codi Penal.
I què pensa fer d’aquí al maig?
Jo no seré qui pengi la bandera espanyola a la plaça de la Vila. Per tres motius: primer, perquè no hi ha estat mai, des de l’adveniment de la democràcia, governés qui governés; segon, perquè la seva absència no suposa cap problema social ni al carrer i, si hi fos, potser sí que n’hi hauria, i tercer, perquè no penjaré la bandera d’un estat que té empresonada preventivament una veïna honorable, mestra, exregidora, exconsellera i bona amiga, la Dolors, sense haver comès cap delicte.
D’ERC, al Baix Empordà, ja han anunciat la retirada dos alcaldes destacats, a més de vostè: Sais, a la Bisbal, i Xavier Sala, a Santa Cristina. No és molt arriscat?
De fet, hi ha qui em pregunta si plego ara i vull recordar que seré alcalde fins a la nova investidura, el juny vinent. Però tots tres, amb en Sais i en Sala, som alcaldes que fa dècades que piquem molta pedra, també com a regidors, a l’oposició, i fora dels ajuntaments. És un bon moment per al relleu generacional. També perquè al grup municipal d’ERC hi ha regidors ben preparats per fer el pas i liderar una majoria independentista per mantenir l’embat amb l’Estat espanyol al costat de les institucions catalanes.
Algun d’ells ja s’ha ofert per fer el pas?
No, per ara. Però espero que l’elecció per assemblea es faci abans d’acabar l’any per clarificar el relleu al llarg del novembre o el desembre, a tot estirar.
Van ser segona força el 2015, a pocs vots de CiU i amb pocs vots d’avantatge respecte als seus socis d’UPM. Com veu el pronòstic, després de la moció de censura?
Tot i que, arran de la moció de censura, podia semblar que la resta del mandat seria de transició, el govern ha fet molta feina. A més d’estar content del paper i del suport d’ERC, també destaco que tots els regidors dels altres grups s’han arromangat. Pel que fa a l’oposició, n’hi ha hagut ben poca en els darrers mesos. També valoro molt l’entesa amb la CUP, que es va afegir a l’aprovació del pressupost. De fet, m’hauria agradat que entrés al govern.
Dels projectes que han tirat endavant, quin destacaria?
Principalment, que haurem acabat tota la xarxa d’equipaments educatius (amb dues escoles bressol municipals, una de nova a l’Estartit), equipaments sanitaris (amb el CAP de Torroella i el CAS de l’Estartit) i equipaments culturals (amb el Museu de la Mediterrània, l’Espai Ter i, ben aviat, una segona biblioteca també a l’Estartit).
I què quedarà per fer?
Sempre queden coses per fer. Cal millorar els accessos per carretera a la vila de Torroella i completar la reforma i l’ampliació de la zona esportiva, entre aquest mandat i el pròxim. També potenciar l’àmbit costaner, on cal reformar el passeig marítim, no només per modernitzar-lo, sinó preveient els efectes del canvi climàtic sobre la pujada del nivell del mar. I l’Espai Medes, que ha d’esdevenir un referent. En aquest sentit, hem trobat el to de complicitat amb l’Entitat Municipal Descentralitzada, com a primera experiència a les comarques gironines, que ens ha fet avançar molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona