Política

El Fòrum Constituent liderat per Llach promourà el debat però no redactarà una constitució catalana

Torra presenta l’òrgan com una “eina republicana” per avançar en el dret a l’autodeterminació sense ser l’inici d’un procés constituent

La composició dels membres és oberta i no seran càrrecs retribuïts

El Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent liderat per Lluís Llach promourà i facilitarà el debat però no redactarà una constitució catalana ni iniciarà el procés constituent. Així ho han explicat conjuntament el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’exdiputat de JxCat després que el Consell Executiu hagi aprovat aquest dimarts el consell assessor del fòrum que serà presidit per Llach. Torra ha definit l’òrgan com una “eina republicana” per avançar en el dret a l’autodeterminació i ha defensat que es dona inici a un dels “punts claus” de la legislatura. Així mateix, el president de la Generalitat ha afirmat que seria “impensable” que cap govern del món pugui impugnar el fòrum.

En roda de premsa des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, Torra ha assegurat que el consell que liderarà Llach té per encàrrec “preparar i animar” la creació d’un fòrum de debat, obert a tothom “sense excepció”. “No té la missió d’emprendre un procés constituent pròpiament dit sinó que analitzin i ofereixin la metodologia i el programa de debat de definició de país que vol la ciutadania”.

I Llach ha insistit en aquest sentit que la seva línia de treball no passa ni per impulsar un procés constituent ni per elaborar una Constitució catalana. Així, ha limitat les seves funcions en “dinamitzar, acompanyar i assessorar” organitzacions i entitats per tal que s’impulsi aquest espai de debat, un gran fòrum en una fase posterior que “repensi” la societat catalana: “què, qui i com volem ser per què un futur Parlament constituent, sigui quina sigui la seva composició, tingui una orientació clara de quina mena de país ambiciona la ciutadania”, ha afegit Llach. Al seu entendre, per tant, parlar de “procés constituent” ara seria una “falsedat”, ha insistit. “No som qui per començar un procés constituent; comencem un debat constituent”, ha insistit.

Amb la seva posada en marxa ara, el consell assessor no arrencarà “del no res”. De fet, per Llach tot plegat ha d’entroncar amb les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, unes conclusions que, votades al ple, van suposar una querella per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per desobediència i prevaricació el 2016. “També entronca amb la tossuda voluntat del país de decidir, valors, drets i deures que han de regir el seu futur”, ha afegit. No només en clau històrica com el Congrés de Cultura Catalana (1975-1977) sinó també més recentment amb projecte com Procés Constituent o Reinicia, ha detallat Llach. “Un constant esforç de repensar el país i projectar-lo”, ha afegit.

La intenció és que aquest consell treballi amb independència i autonomia del Govern i de les dinàmiques institucionals, incloses unes eventuals eleccions. “Fins que un govern no anul·la o no contradiu el nomenament seguim funcionant”, ha apuntat Llach.

De moment aquest dimarts el Govern ha aprovat el decret de creació d’aquest consell, en base la llei de consultes populars no referendàries, i properament se’n nomenarà Llach com a president. La composició dels membres d’aquest primer òrgan és oberta, i no seran càrrecs retribuïts. Llach, que s’ha compromès que treballaran de forma intensa, no ha volgut avançar-ne els noms perquè encara s’està en converses amb alguns d’ells, ha afegit. Preveu haver-ho desgranat en un termini de quinze dies.

Sí que ha garantit que el seu perfil serà divers i transversal. En clau territorial, professional i de sensibilitats. I ha suggerit que s’hi podrien incloure membres no independentistes. Els costos de posar en marxa aquest primer consell assessor seran “minsos”, ha afegit. Torra ha afegit que una de les tasques del consell és també preveure quines despeses se’n poden derivar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans