Política

El Vaticà corregeix Calvo pel destí de Franco a l’Almudena

La vicepresidenta ven que hi ha sintonia per evitar que el dictador acabi a la cripta de la catedral, mentre que Roma ho nega

L’executiu no vol que el trasllat del Valle de los Caídos porti l’enaltiment al centre de Madrid

El govern que presideix Pedro Sánchez té por que l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos pugui acabar amb el dictador enterrat a la cripta de la catedral de l’Almudena, on hi ha la filla, Carmen Franco Polo, i que els actes d’enaltiment del tirà ja no tinguin lloc a 50 quilòmetres al nord-oest de Madrid, sinó al centre de la capital i al costat de la plaça d’Orient. Per primera vegada en la llarga pugna que manté amb els descendents del dictador, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va assegurar de manera taxativa ahir que Franco no acabarà a la cripta de l’Almudena i va desvelar que hi ha sintonia amb el Vaticà per evitar-ho, a més de la coerció de la llei de memòria històrica. “Òbviament no pot ser l’Almudena”, va ratificar Calvo en contra del desig dels nets de Franco. El problema és que, dues hores més tard, el Vaticà emetia un comunicat per negar cap sintonia sobre el lloc d’inhumació i exigia que es posin d’acord La Moncloa i els descendents del tirà.

Que la determinació de Sánchez de remoure per decret Franco del mausoleu on va ser enterrat el 1975 acabi amb la tomba glorificada per franquistes al centre de Madrid és un gir de guió paradoxal que el govern socialista no està disposat a tolerar. L’endemà d’entrevistar-se amb el secretari d’estat del Vaticà, Pietro Parolin, mà dreta del papa Francesc, la vicepresidenta Calvo va presumir de sintonia amb Roma per trobar un indret “en condicions de dignitat, però on no pugui ser objecte d’homenatge o d’enaltiment”. “Estem treballant de manera conjunta per trobar una sortida que òbviament no pot ser l’Almudena”, va reblar Calvo.

Desmentiment fulgurant

Des de Roma, però, aviat va arribar un desmentiment oficial firmat per Greg Burke, el director de l’oficina de premsa de la Santa Seu, amb l’objectiu de “precisar” les paraules de Calvo sobre la reunió amb el cardenal Parolin. “En cap cas es va pronunciar sobre el lloc de la inhumació”, deia la nota de Burke, que corregia així el que havia afirmat Calvo. “És cert que la senyora Carmen Calvo va expressar la seva preocupació per la possible sepultura a la catedral de l’Almudena i el seu desig d’explorar altres alternatives, també a través del diàleg amb la família. Al cardenal secretari d’estat li va semblar oportuna aquesta solució”, precisava la Santa Seu. L’atzucac s’explica pel fet que el nínxol de la cripta és privat, però està allotjat en un temple de culte.

La cripta neoromànica de l’Almudena és un espai separat de la catedral, al qual s’accedeix per una porta al final del carrer Mayor que dona al vestigi de la muralla musulmana i fins ara poc visitat. Es tracta d’un indret obert al públic, amb el prec d’un donatiu, i el 31 de desembre del 2017 era notícia a la premsa rosa perquè hi van dipositar les cendres de Carmen Franco Polo, morta dos dies abans als 91 anys, que complia el desig de ser enterrada amb Cristóbal Martínez-Bordiú, marquès de Villaverde, mort el 1998. Com que el 1975 va ser embalsamat a l’hospital de la Paz per un equip forense, el cadàver del dictador compleix amb els requisits sanitaris de la Comunitat de Madrid.

Iglesias tria Mingorrubio

Si bé Sánchez s’aferra a la llei de memòria del 2007, que prohibeix l’enaltiment franquista –que no s’ha impedit al Valle de los Caídos–, els nets de Franco no es mouen: “Al Valle o a l’Almudena.” “Jo estic ocupada en el que importa: el present i el futur dels espanyols”, deia esquivant l’afer Dolors Montserrat (PP). Quan al líder de Podem se li va demanar si hi ha un lloc on enterrar Franco sense risc d’enaltiment, va citar Mingorrubio, al barri del Pardo, on reposa Carmen Polo: “És clar que sí: juntament amb la seva dona.”

LA FRASE

Estem treballant de manera conjunta per trobar una sortida que òbviament no pot ser l’Almudena
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona