Primer es va presentar amb una llista vinculada amb el PSC i ara, amb ERC. Güell, que governa sense oposició i és mestra, destaca la gran implicació de les entitats i els joves del poble.
L’alcaldessa de Corçà, Carme Güell, es mostra satisfeta i il·lusionada per com progressa el poble; i no només per la gestió política, sinó especialment pel gran dinamisme associatiu que té la població i el civisme com aquesta ha acceptat temes com ara la recollida porta a porta. Un tema la preocupa, però: la imperiosa necessitat d’abordar definitivament la construcció d’una nova escola i sortir d’una situació molt complexa amb diferents espais on es fan les classes.
Com definiria aquest mandat?
Aquest és el mandat de les expectatives, de la lluita; de la lluita per l’escola, pel finançament, perquè ara només pots comptar amb els recursos propis i et cal equilibrar el pressupost. Pensi que l’anul·lació del pla d’obres ha afectat molt els pobles petits. Amb tot, es van fer coses. Ara veurem finalitzada una obra a l’entorn de la Sala, entre altres.
Què és el que destacaria?
El suport que rep l’Ajuntament de les entitats i dels joves del poble. Corçà és una població molt activa. Per exemple, tenim una coral que fa cinc cantades, més un concert d’havaneres; un grup de joves que per les festes organitza actes i participa molt i molt; el grup de la petanca; els marxants; els aficionats a la cacera. Tenim molta vida associativa. Però tampoc no podem oblidar que ha estat un any dur, molt dur, i això ens ha afectat a tots.
Es refereix a la situació política?
Sí, amb presos polítics, és molt dur. A més, també hem vist que tot i les expectatives que hi havia costarà arribar-hi. A més, el preu que s’està pagant és molt i molt alt.
Quines serien les principals actuacions que s’han dut a terme?
No podem parlar de grans obres, però estem molt orgullosos de poder tenir una llar d’infants, ja que fins ara anàvem mancomunats amb Cruïlles. Hi ha un tema que també ens il·lusiona molt, que és el de poder ajudar gent dependent o semidependent que no tenen on acollir-se, especialment pel que fa a l’acompanyament. Nosaltres financem de manera gratuïta per a tot aquell que ho necessiti l’ajuda un cop a la setmana, i als familiars, un cop al mes.
Estem parlant de qualitat de vida.
Sí, exactament. Del que es tracta és d’endarrerir tant com es pugui que aquestes persones deixin de viure a casa seva i marxin del poble, quan han d’anar a una residència o a un hospital. Volem que millorin la seva qualitat de vida. L’Ajuntament ha de vetllar per la gent del poble, sempre. Un altre projecte que destacaria és el d’haver iniciat la recollida porta a porta. Pensi que érem el penúltim poble del Baix Empordà, amb unes dades del 20% de la recollida selectiva. Només de posar-lo en marxa aquest setembre ja estem al 82%. I d’aquest projecte valorem per damunt de tot la col·laboració de la gent del poble, que, al marge de si ho veia bé o no, s’hi ha bolcat plenament. I això cal destacar-ho perquè és molt important. El 4 de juny vàrem començar a retirar contenidors i la gent va respondre de seguida. Una altra cosa són les segones residències, que voldrien que es recollís tot de cop.
Què és el que té pendent?
El que seria realment frustrant és no poder aconseguir un conveni amb la Generalitat per poder fer l’escola. Aquest és directament el nostre gran projecte i repte de futur. Hi tornarem a insistir. Aquest és un tema realment prioritari; a més, cal destacar que estem disposats a cofinançar-la juntament amb Ensenyament. Un altre punt, també molt important, és poder disposar d’habitatge assequible. Costa molt a Corçà que la gent, especialment la jove, es pugui quedar a viure al nostre municipi si vol adquirir o llogar un habitatge. I un altre tema que hem d’impulsar és una taula de salut municipal. Ens cal poder projectar el poble uns anys endavant i planificar el que ens caldrà per fer-ho possible.