Política

Els comuns continuen lligant el pressupost català i l’estatal

Veuen “molt complicat” aprovar l’un sense l’altre, però ERC referma el no al Congrés i insistirà en ells i la CUP al Parlament

Aragonès, disposat a negociar sobre fiscalitat tot i que hi veu poc marge

La dura petició de penes de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat contra els líders del procés pot tenir conseqüències de retruc en la negociació del pressupost català per al 2019. Després que ERC i el PDeCAT anunciessin com a resposta la seva rotunda negativa, confirmada ahir pel vicepresident Pere Aragonès, a aprovar la proposta de comptes estatals presentada per PSOE i Podem, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, insistia a continuar vinculant uns números i altres, i alertava que veu “molt complicat” que el seu grup ajudi a l’aprovació dels del Parlament si no poden tirar endavant els del Congrés, ja que vaticina que els primers seguiran llavors “la línia retalladora de Mas i Puigdemont”. “Una cosa no és incompatible amb l’altra: treballar en els pressupostos (de l’Estat) és treballar en pro del diàleg i el consens, i de facilitar acords que també comportin les sortides de la presó dels presos polítics i una sentència absolutòria per a les persones avui processades”, subratllava Mena, que considera que “parlar” dels comptes amb el govern estatal ha de ser “el principi d’un nou pacte social, i el principi del principi d’un nou model de convivència territorial”, ja que “aplanaria el camí” per poder “parlar de tot” en un futur. Per això preguntava als independentistes “en què ajudaria” la pròrroga dels comptes actuals del PP i Cs. Segons ell, el problema és que sense els 2.200 milions extres per a Catalunya que inclou l’acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias serà “molt difícil” dissenyar un pressupost social, tot i que estan disposats a escoltar i insten el govern a presentar una proposta.

Pisarello, a Waterloo

Els comuns mantenen així l’aposta verbalitzada fa unes setmanes per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va vincular l’aprovació dels comptes de l’Estat, la Generalitat i la ciutat, i va instar els independentistes a assolir un pacte conjunt per tots tres, que ja d’entrada van rebutjar. Això sí, el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello desvelava ahir a Twitter que, aprofitant que és a Brussel·les per participar demà en una jornada municipalista, diumenge va tenir una “llarga reunió” amb Carles Puigdemont a Waterloo, en què van parlar “de tot”, inclòs un possible pacte pels pressupostos. I, enterrada l’opció que sigui a tres bandes, bé que podria ser a dues.

En tot cas, Aragonès explicava ahir a TV3 que la idea és presentar l’avantprojecte dels comptes en el termini d’un mes. Tot i les reticències d’un grup i de l’altre, el vicepresident confia comptar amb els comuns i la CUP per aprovar-los amb una “àmplia majoria” al Parlament, i es negava a fer dependre de l’aprovació del pressupost estatal els 2.200 milions extra anunciats, ja que, segons ell, venen marcats per llei, ja sigui per aplicació directa del sistema de finançament, pels deutes pendents amb la Generalitat i per “errors que ha comès el govern espanyol i que ara vol corregir”. El també conseller d’Economia es mostrava obert a parlar de canvis per revisar la fiscalitat si surt en la negociació, tot i que avisava que el marge està “molt esgotat” en aquest camp, arran dels canvis introduïts els últims anys, com la recuperació de l’impost de Patrimoni i el de Successions o la creació de nous tributs ambientals i sobre els habitatges buits.

En la mateixa línia, el vicesecretari de comunicació d’ERC, Sergi Sabrià, refermava ahir el “no claríssim” a negociar el pressupost estatal, que la posició dels comuns no els farà replantejar en cap cas. “No descartem convèncer els comuns ni la CUP, treballem per posar-los molt difícil el no”, reiterava, en canvi, sobre el de la Generalitat. Això sí, tot i que ho intentaran “amb tothom“, gairebé descarta el PSC, ja que se li fa “molt difícil” pensar que hi donarà suport.

La delegada estatal, Teresa Cunillera, demanava a ERC i al PDeCAT que “no obliguin” a prorrogar el pressupost del PP i contribueixin a un altre que ajuda a reduir les desigualtats generades els últims anys. El secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, instava per la seva banda el president Quim Torra a donar suport als comptes de l’Estat i a triar entre un govern que “busca solució i diàleg” o bé un de format pel PP, Cs i Vox.

Ara no hi ha les condicions objectives per participar a l’Estat en una estabilitat parlamentària
Pere Aragonès
vicepresident del govern
Qui fa bandera del ‘com pitjor, millor’ està fent pagar les decisions d’una justícia cega a la ciutadania
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú
Hauran d’explicar per què es posen contra un pressupost pensat per a qui més pateix desigualtats
Teresa Cunillera
delegada del govern de l’estat
En la política es fa política. On podem incidir i avançar és en el diàleg i a tenir uns comptes més socials
Jaume Collboni
secretari política municipal psc
Les forces que vam fer fora Rajoy no ens podem permetre deixar de parlar. Cal buscar sortides ara
Gerardo Pisarello
tinent d’alcalde de barcelona
Treballem per fer un bon pressupost, i esperem aprovar-lo amb una majoria consistent
Sergi Sabrià
vicesecretari comunicació erc

Avança l’estratègia unitària

El republicà Sergi Sabrià va admetre ahir que s’estan fent passos vers l’objectiu de traçar una estratègia unitària entre tot l’independentisme. “Que tots considerem que es fa necessari i imprescindible és molt bon senyal”, indicava, si bé rebutjava donar més “pistes” i es comprometia a fer-ho públic quan estigui a punt. “Ens agradaria fer-ho efectiu com més aviat millor; volem accelerar”, sostenia.

Precisament en aquest context l’assessor personal de Junqueras, Sergi Sol, desvelava a RAC1 que aquest ha reprès relacions amb Puigdemont després de mesos sense contactes. L’expresident li va enviar el seu llibre a la presó amb una carta, que l’exvicepresident ja li ha contestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona