Política

El govern espanyol i el PP pacten que Manuel Marchena presideixi el CGPJ

L’actual president de la Sala Penal del Tribunal Suprem havia de liderar el judici del procés i és el candidat proposat pels populars

Substituirà Lesmes al capdavant del Consell General del Poder Judicial, que tindrà majoria progressista

El govern espanyol i el PP han pactat que el magistrat Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem en substitució de Carlos Lesmes que esgota mandat al desembre. L’executiu de Pedro Sánchez ha acceptat situar el candidat dels populars, un conservador, com a president a canvi que hi hagi una majoria de vocals progressista: 11 proposats pel PSOE (previsiblement un per Podem) i 9 pel PP.

Fonts de La Moncloa confirmen l’acord i remarquen que suposa una “renovació” per a una justícia que “necessita normalitat institucional i credibilitat”, especialment després de la polèmica sobre l’impost de les hipoteques. Marchena és actualment el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem i era qui havia de liderar el judici del procés, que arrencarà al gener. L’elecció com a president l’apartaria de la presidència del tribunal.

Els responsables de la negociació entre PP i PSOE per arribar a decidir un nou han estat l’exministre de Justícia Rafael Català i l’actual titular del ministeri, Dolores Delgado, i van arrencar al juliol. Finalment, i amb el vistiplau de Pedro Sánchez i Pablo Casado, han pactat el nom de Marchena coma president i també dels 20 vocals que hauran de configurar el nou CGPJ durant els propers cinc anys.

El govern espanyol ha acceptat rellevar un perfil conservador com Carlos Lesmes per un altre com Manuel Marchena a canvi de tenir una majoria progressista. El CGPJ està format per vint membres -anomenats vocals- i el reglament determina que han d’estar escollits pel Congrés i Senat entre jutges i juristes de reconegut prestigi.

El president del CGPJ és, al seu torn, també president del Suprem. En el seu cas, la llei estableix que serà designat pel plenari del mateix CGPJ en la seva primera sessió constitutiva.

Per tant, els partits polítics parlen amb prudència de Marchena i s’hi refereixen com a “candidat” que després hauran de refrendar els mateixos vocals. “Però els partits creiem que seria un excel·lent candidat, és un bon missatge de professionalitat i continuïtat, molts juristes i jutges i fiscals estan satisfets”, ha manifestat l’exministre Rafael Catalá a la Cadena Ser.

També s’hi ha referit la vicepresidenta, Carmen Calvo, que ha dit a TV3 que els vocals proposats pel PSOE formaran part d’una candidatura amb marcada presència femenina per “incorporar tot tipus de perspectives”.

Marchena no presidirà el judici del procés

L’elecció de Marchena té uns efectes directes en la causa oberta contra els líders del procés. El magistrat és actualment president de la Sala Segona o Sala Penal del Tribunal Suprem. Com a tal, ha estat l’encarregar de signar algunes de les decisions més importants que han afectat els líders del procés. Entre elles, va acceptar a tràmit la querella presentada per l’exfiscal general de l’Estat José Manuel Maza per rebel·lió, sedició i malversació que va originar tota la causa judicial.

A més, des que el jutge instructor Pablo Llarena va signar la interlocutòria de conclusió i va enviar la causa a la Sala Penal, Marchena ha estat l’encarregat de signar totes les decisions que afecten aquesta causa. Entre elles, ha confirmat les presons preventives i ha dictat també que s’obri judici oral contra els 18 processats en aquest tribunal.

Marchena havia de ser, doncs, el president del tribunal que jutgés els líders del procés i també el ponent de la sentència. Amb l’elecció com a president del CGPJ, haurà de deixar el tribunal i caldrà escollir un relleu i també un nou ponent per a la sentència.

Juntament amb Marchena, el tribunal del judici del procés està format per Andrés Martínez Arrieta (el més antic), Antonio del Moral, Luciano Varela, Juan Ramón Berdugo, Ana Ferrer i Andrés Palomo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona