Política

Torra veu “un pas essencial” guanyar les municipals “per fer efectiva la república”

El president de la Generalitat fa una crida a deixar de banda les “discrepàncies” i a vetllar pel “prestigi” de les institucions catalanes i del món local

Quim Torra lamenta la “persecució” dels exconsellers del govern Puigdemont durant la clausura de la XX Assemblea de l’ANC

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dissabte que la victòria dels alcaldes independentistes en les pròximes eleccions municipals, al maig de 2019, és un “pas essencial” per poder “fer efectiva la república”. En la clausura de la XX Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a Sant Celoni (Vallès Oriental), Torra ha destacat que fer efectiva la república que desitgen els independentistes passa per les pròximes eleccions municipals, que se celebraran el 26 de maig de 2019. No hi ha “alternatives”, cal “avançar” en fer efectiva la República, ha sentenciat.

“Alcaldes de l’ACM, alcaldes republicans independentistes, alcaldes de l’1-O, tot el meu suport perquè guanyeu aquestes eleccions, perquè són un pas essencial per fer efectiva la república”, ha afirmat el president català, que ha afegit que “la millor garantia per culminar la república són els municipis”. “Aquesta república que anhelem i que volem fer efectiva passa per les pròximes eleccions municipals”, ha insistit Torra davant un centenar d’alcaldes de l’ACM.

El president ha començat la seva intervenció agraint als alcaldes i alcaldesses haver “estat al costat” de les institucions catalanes, i s’ha mostrat convençut que hi “tornaran a ser” en cas que sigui necessari. Torra ha afirmat que en haver estat “tant a prop” de la llibertat ara no “ens podem acontentar amb un 24% o un 72,5% de llibertat” perquè “ja no ens valen molles ni pans, sinó que volem el forn sencer”.

Torra també ha parlat dels que, al seu entendre, són els tres grans consensos del país: els valors republicans, la no tolerància a la repressió i a la judicialització contra decisions polítiques “defensades sense violència” i l’exercici del dret a l’autodeterminació. En aquest punt, ha fet una crida a deixar de banda les “discrepàncies” i a vetllar pel “prestigi” de les institucions catalanes i del món local.

Una vegada més, Torra ha lamentat la “persecució” dels exconsellers del govern Puigdemont i ha agraït que des de l’ACM i el món local s’hagi contribuït a “obrir les vies” del procés amb les primeres consultes d’independència. “Vau entendre que al poble se li havia de donar la veu. Gràcies pels coratges, la passió i els somnis”, ha conclòs.

De la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, ha apostat per “apoderar el món local” perquè es converteixi en un “veritable soci” del govern català. “Estem al mateix costat de la taula, treballant per millorar els nostres pobles i ciutats i els nous reptes que el món d’avui i de demà ens planteja”, ha dit Artadi durant la inauguració de l’Assemblea de l’ACM.

Així, ha afirmat que el govern vol treballar “braç a braç” amb els ajuntaments i que una de les maneres de fer-ho, ha dit, és “apoderar més el Consell de Governs Locals per afrontar millor els reptes de l’administració local i que tinguin un altaveu”. Artadi també ha apostat per corregir allò que considera una “anomalia” i és que “sembla que l’únic ajuntament que hi ha és el de Barcelona”.

La consellera de la Presidència ha agraït el paper dels alcaldes durant l’1-O i especialment la feina de “representació institucional” durant l’aplicació de l’article 155.

En l’acte també ha intervingut el president de l’ACM, David Saldoni, que ha reclamat que s’arxivi la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al conseller d’Interior i exlíder de l’ACM, Miquel Buch, i a l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i expresidenta de l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI), Neus Lloveras, per demanar suport als alcaldes per a l’1-O.

Saldoni ha celebrat que la Fiscalia Superior de Catalunya hagi arxivat les diligències a l’alcalde de Mollerussa (Pla d’Urgell), Marc Solsona, en no acreditar-se que cedís locals públics per a l’1-O, i ha demanat que es doni carpetada als altres procediments oberts contra els altres alcaldes pel seu paper al referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA