Política

May avisa que fer-la fora no farà que les negociacions del ‘Brexit’ siguin més fàcils

Creu que el suport dels parlamentaris rebels per forçar una moció de confiança contra ella serà insuficient

Recorda que res està acordat fins que tot ho estigui

La primera ministra britànica, Theresa May, va advertir ahir els rebels del seu partit que la volen desbancar que l’única cosa que aconseguiran és “endarrerir les negociacions o fins i tot aturar-les”, però no faran que siguin més fàcils ni tampoc canviaran l’aritmètica parlamentària. La seva advertència es produeix mentre diputats conservadors contraris a l’acord aprovat dimecres continuen enviant cartes per provocar la moció de confiança contra ella.

La política conservadora considera, però, que no aconseguiran reunir les 48 signatures necessàries per tirar endavant la moció. Tot i que els rebels en un primer moment van dir que les tenien, en aquests moments no és tan clar. Avui es podria saber si han aconseguit reunir les signatures suficients. En qualsevol cas, tot i que arribessin a les 48 i provoquessin la moció, és complicat que la puguin guanyar, perquè caldria el vot de 158 dels 315 diputats tories.

May també va assenyalar que aquesta setmana, quan es podria celebrar la moció, és clau per a les negociacions. La primera ministra té previst viatjar a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i diumenge, dia 25, hi ha la cimera extraordinària europea per ratificar el principi d’acord del Brexit.

“Un canvi de lideratge en el punt en què ens trobem no farà que les negociacions siguin més fàcils ni canviarà l’aritmètica parlamentària”, va afirmar May en una entrevista a SkyNews, amb referència a la votació que es farà a mitjan desembre a la Cambra dels Comuns. Serà l’última oportunitat dels parlamentaris britànics d’aturar l’acord del Brexit. L’única opció que dona May al Parlament és votar el seu acord o marxar sense cap acord. “Això no té res a veure amb mi, sinó amb l’interès nacional”, va sentenciar.

El principal punt de confrontació, el que va provocar les dimissions massives la setmana passada, va ser la garantia que va donar May a la UE en cas de no assolir un acord comercial abans del 31 de desembre del 2020, per la qual el país es quedaria de manera indefinida dins la unió duanera i Irlanda del Nord, en el mercat únic. May va assegurar que no tenen cap intenció d’activar el pla de contingència i que no quedaran encallats en la unió duanera com temen els euroescèptics que queden al seu gabinet i que han creat un front comú per modificar l’acord. També va recordar que ara s’inicia la negociació del “futur acord” i que “no hi ha res acordat fins que tot estigui acordat”.

La rebel·lió iniciada dijous pels ministres dimissionaris Dominic Raab i Esther McVey, seguida per cinc membres més de l’equip de govern, no va tenir l’impacte esperat, ja que altres ministres partidaris d’un Brexit dur, com Michael Gove i Liam Fox, es van fer enrere i van decidir donar suport a May. “Francament, crec que [Brussel·les] està abusant de nosaltres i ens està fent xantatge”, va denunciar Raab ahir en una entrevista. “Ens hauríem hagut de plantar, dir que som el Regne Unit i que no podem acceptar que ens dictin les condicions”, hi va afegir. Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va tornar a descartar un segon referèndum i va dir que ell podria aconseguir un millor acord que May. En aquests moments, els laboristes avantatgen de tres punts els conservadors en els sondejos.

LA FRASE

No hi ha res acordat fins que tot estigui acordat
Theresa May
Primera ministra britànica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona