Política

El TSJC arxiva la causa contra Turull per insolvència

La fiscalia havia presentat una querella contra l’exconseller per haver cedit patrimoni a la seva dona abans de l’1-O

“Tot i que el mal ja està fet, oblido i perdono tots els difamadors professionals per tot el que han arribat a dir sobre nosaltres. #seguim#FreeTothom.” L’exconseller de la Presidència i diputat de JxCat Jordi Turull feia aquesta piulada ahir en saber que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decretat l’arxivament de la seva causa, arran de la querella presentada per la fiscalia, que l’acusava d’insolvència punible per haver cedit béns a la seva dona, Blanca Bragulat, que també estava acusada, abans del referèndum de l’1 d’octubre.

En una asèptica resolució, difosa ahir, el magistrat Francisco Valls Gombau exposa que en “la instrucció judicial no s’han acreditat suficientment els indicis racionals de criminalitat vers l’alçament de béns”, afirmació ara compartida per la fiscalia, en un escrit presentat dilluns passat.

En concret, la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar la querella contra Jordi Turull el 30 de maig passat, en què assegurava que podia eludir la seva responsabilitat civil en la causa per rebel·lió al Tribunal Suprem per haver cedit a la seva esposa la meitat d’una casa a Parets del Vallès (xifrada en 84.452 euros) i d’un compte corrent compartit, amb 107.594 euros.

Turull, conduït des de la presó de Lledoners, i la seva dona van declarar el 8 d’octubre passat al TSJC que el juny del 2017 només van “regularitzar una situació econòmica patrimonial”. I així ho constata el jutge en la resolució, que recull diverses sentències del Tribunal Suprem en què s’exposa que, en la cotitularitat d’un compte corrent, la propietat dels diners s’ha de demostrar, com en aquest cas va fer la seva defensa, exercida pel penalista Jordi Pina: tot eren aportacions de la dona de Turull. Pel que fa a la donació de mitja casa de Parets, el magistrat manifesta que Bragulat “havia fet grans aportacions per rehabilitar-la”, i que “per tant podia obeir, més que a una donació, a una dació en pagament”.

L’aportació de l’ANC

El jutge Valls té clar que no hi ha insolvència punible, i hi afegeix: “I tot això, sense necessitat d’examinar els efectes que la responsabilitat civil decretada en la causa del Suprem va ser coberta per un tercer, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)”, xifrada en 2,1 milions d’euros, i per tant –clou– “s’han declarat solvents” els processats del Suprem, Turull inclòs. El jutge respon així a les acusacions de la fiscalia que l’exconseller pretenia eludir la seva responsabilitat en la causa de rebel·lió.

“Amic Jordi, no és cap èxit aquest arxivament; era de justícia. #seguim”, va respondre en una piulada a Turull el seu advocat, Jordi Pina.

LA XIFRA

192.046
euros
de la cessió de mitja casa de Parets i d’un compte corrent era l’acusació del fiscal per insolvència punible.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona