Política

La reforma per investir Puigdemont es reactiva

Es posa en marxa la comissió per modificar el reglament del Parlament per permetre triar un president a distància

Entre els objectius, feminitzar la institució

El nom de Carles Puigdemont va sortir ahir durant la constitució de la comissió per reformar el reglament del Parlament perquè el va anomenar l’oposició, però els impulsors de la modificació parlen de canviar la llei per garantir els drets dels diputats, de modernitzar el reglament o d’“adaptar-lo a l’àmbit telemàtic”. Ergo, permetre la investidura a distància del president exiliat, un objectiu en tot moment vigent per a Junts per Catalunya, impulsora de la reforma, però menys explícit per a ERC, que no va fer cap referència directa a la investidura telemàtica i va subratllar que d’entrada no pressuposa el resultat de la ponència.

La comissió va començar a caminar ahir amb la participació de tots els grups, malgrat que no hi hagi consens per tirar endavant una investidura no presencial. El president de la cambra, Roger Torrent, “sense voler anticipar els resultats ni els objectius” dels canvis, va demanar a les diferents forces que reflexionin sobre reptes com la “modernització” del reglament per “blindar drets i deures” dels diputats. El republicà Gerard Gómez del Moral no va ser més concret i va fer referència a la necessitat de “resoldre les contradiccions internes del redactat i les llacunes que hi ha al text”. Al matí, la portaveu republicana, Marta Vilalta, sí que va concedir una referència a la “utilització de vies telemàtiques”.

En canvi, des de JxCat, Albert Batet va observar que si no es van poder dur a terme les investidures de tres candidats (Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull), “és de sentit comú democràtic que es puguin garantir els seus drets”. Amb Puigdemont “flotant per l’ambient”, la diputada de la CUP Maria Sirvent va assenyalar que el seu subgrup no acompanyarà la resta de l’independentisme “en cap qüestió de caràcter simbòlic”. “No hem vingut aquí a resseguir límits autonòmics per acabar fent el que dicta l’Estat espanyol”, va concloure.

Els comuns no s’oposen a canviar el reglament, però no per possibilitar la investidura d’algú que no sigui present a l’hemicicle. “Una investidura és per elegir una presidenta o un president del govern i no es pot ser-ne a distància. No té sentit plantejar investidures telemàtiques ni telepàtiques”, va sentenciar Marta Ribas.

La reforma no només gira al voltant de Puigdemont, sinó que s’hi vol incloure l’actualització del reglament en matèria d’igualtat. No en va, diferents partits van lamentar la poca presència femenina en la comissió i en el nomenament dels membres de la ponència redactora (només Catalunya en Comú Podem i la CUP hi envien diputades).

En qualsevol cas, tot i participar-hi, Ciutadans va deplorar la reforma, que entén com “un nou intent de voler alterar les regles de joc sense consens”. Carlos Carrizosa sospita que es voldrà “silenciar” el seu partit amb els canvis, però alhora va constatar que JxCat i ERC no gaudeixen de majoria absoluta sense comptar els vots dels diputats perseguits.

El PSC veu innecessària, imprudent i poc assenyada la reforma, “una temeritat quan no hi ha consens”, segons Ferran Pedret, que va admetre que “hi ha elements del reglament que potser caldria reformar”. Ara bé, cap que faci efectiva una investidura no presencial, ja que, segons va recordar, ja s’hi han pronunciat en contra els serveis jurídics del Parlament i el Consell de Garanties Estatutàries.

El PP es replantejarà la participació en la comissió si la reforma pretén “satisfer interessos partidistes” o s’impulsa per un “determinat cas personal”.

LES FRASES

No puc ni vull anticipar els resultats [de la ponència] ni els objectius que pugui tenir cap grup
Roger Torrent
President del Parlament
Els diputats exerceixen des dels escons, però si això no és possible, cal garantir els seus drets
Albert Batet
Portaveu de Junts per Catalunya
No pressuposo cap resultat d’antuvi d’aquesta ponència
Gerard Gómez del Moral
Diputat d’ERC

Els comuns s’obren a aprovar els comptes

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va plantejar ahir per primer cop la possibilitat que els comuns aprovin el pressupost de la Generalitat “amb una reforma fiscal” encara que ERC i el PDeCAT no avalin els comptes del govern espanyol. Per Mena, hi ha només dues alternatives per avalar els números de Quim Torra. La primera, que l’independentisme aprovi els de Pedro Sánchez –pactats amb Podem–, fet que equivaldria a una partida milionària per a polítiques socials i revertiria “les retallades dels governs de Convergència i de Junts per Catalunya”. L’independentisme ja hi ha tancat la porta. “L’altra via a la qual també estem oberts és una reforma fiscal i progressiva que permeti eliminar els privilegis fiscals en els impostos, per exemple de successions, donacions i patrimoni, o la reforma de l’IRPF”, va detallar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona