Política

Cuixart insta a la unitat civil i institucional contra l’Estat de tics “franquistes”

El president d’Òmnium acusa l’Estat de voler com Franco que la “democràcia es podreixi a la presó” i veu inajornable la unitat dels sobiranistes

Òmnium va tornar a celebrar ahir un acte amb el títol de Justícia pels crims del franquisme coincidint amb el 20-N, el dia en què es va anunciar oficialment la mort del dictador Franco en l’efemèride de l’afusellament del feixista Primo de Rivera. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, en una carta des de la presó de Lledoners, tornava a demanar als sobiranistes unitat institucional i al carrer davant “la gravetat extrema” que suposa la petició de 200 anys de reclusió per als líders polítics i socials. Cuixart acusa l’Estat de perseguir “el mateix objectiu que tenia el franquisme: que la llibertat d’expressió i la democràcia es podreixin a les presons”. Per afrontar el judici, Cuixart reafirma que és “una prioritat impossible de demorar un sol dia més” la unitat de “tot el sobiranisme” en una crida que inclou JxCat, ERC, la CUP i Catalunya en Comú-Podem.

L’activista empresonat considera que les paraules del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, així com la negativa del jutge Marchena a presidir el CGPJ mostren la “caducitat” d’un Estat “ple d’estructures heretades directament del franquisme”. Cuixart crida al consens “de tots els demòcrates” per afrontar el judici “com una esmena a la totalitat al Règim del 78” i demana deslliurar-se de “pors i retrets” perquè, segons ell, el sobiranisme “està més convençut que mai de la legitimitat de la desobediència civil i la resistència no violenta”.

Per la seva banda, Òmnium va distribuir ahir gratuïtament en diverses estacions del metro de Barcelona 100.000 exemplars d’un diari de vuit pàgines sota el títol de Franco ha muerto pero el franquismo no, que inclou un article de Cuixart i dues anàlisis dels historiadors Carles Viñas sobre la confluència de l’extrema dreta i l’espanyolisme i Carles Santacana sobre el franquisme com a mentalitat.

Al vespre, l’entitat celebrava un acte a l’estació de França per homenatjar les víctimes del franquisme i denunciar els crims que el règim va cometre i mai han estat jutjats. Pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, el judici contra els presos catalans confirmarà que les institucions espanyoles i el sistema judicial de l’Estat es troben “lluny de qualsevol paràmetre democràtic”. Mauri va llegir la carta des de presó de Cuixart en un acte al qual va assistir el president del Parlament, Roger Torrent, i es van llegir textos de Caterina Albert, Brossa, Estellés i Vázquez Montalbán.

LA XIFRA

100.000
exemplars
d’una edició especial titulada ‘Franco ha muerto pero el franquismo no’ va distribuir ahir Òmnium.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts