Política

El govern, obert a negociar novetats fiscals als comptes

Comuns, PSC i sindicats pressionen perquè incloguin millores als funcionaris, fet que n’ha dilatat la presentació

El president Quim Torra va mostrar ahir la seva plena sintonia amb “l’enfocament” dels comuns per a l’aprovació del pressupost del 2019, i es va obrir a parlar del que en pot ser un dels grans esculls: la introducció de canvis fiscals que, segons ells, haurien d’incloure la pujada de l’IRPF a rendes altes, eliminar exempcions a successions i augmentar la fiscalitat verda. “Esperem debatre-ho amb vostè tan aviat com sigui possible, perquè estem d’acord en els grans principis generals”, apuntava Torra, arran de la pregunta de Jèssica Albiach, que a més de la reforma fiscal li va demanar que “escolti” les queixes dels col·lectius de funcionaris que han anunciat vagues per als propers dies. “Estem negociant i fent el possible perquè aquestes no arribin, amb les disponibilitats pressupostàries que hi ha”, es defensava Torra, que apuntava que en els últims dies s’han produït diverses reunions.

L’última, de fet, va ser ahir a la tarda a instàncies de CCOO i UGT, que van citar els grups al Parlament per exposar-los les reclamacions sobre el retorn de la paga extra del 2013 i el 2014. Els sindicats, que confien que el govern els tornarà a convocar en breu, exigeixen que es respecti l’acord que s’hi havia assolit el 2017: el 10% del retorn de la primera paga ja enguany, el 90% el 2019 i el 100% de la segona el 2020. De fet, el Parlament ja va aprovar el 9 d’octubre, amb el vot en contra de JxCat i ERC, una moció en aquest sentit, i el PSC en presentarà una altra en el proper ple recollint aquestes queixes. Els comuns, a més, ja van fer saber que no donaran suport al pressupost si el govern no compleix l’any vinent el compromís de retorn assolit el 2017.

Segons fonts consultades d’Economia, de fet, el retard en la presentació als grups de la proposta de pressupost prové precisament dels canvis d’última hora que hi està introduint per satisfer les demandes dels sindicats, si bé ara sí que confien ja que en pocs dies puguin convocar les reunions promeses. En tot cas, al matí, el diputat dels comuns David Cid havia denunciat que ERC seguia “enganxada a les retallades” en l’aplicació del pressupost del 2018, fet que “no és la millor manera” d’enfocar una negociació. “Hi haurà retallades el 2019 respecte a la despesa executada del 2017?”, apel·lava al vicepresident Pere Aragonès, que justificava que el 5 d’octubre es va haver de decretar un tancament comptable per evitar la desviació en el dèficit, arran de l’avís del ministeri que podia dur a una nova intervenció financera. “Tindrem l’oportunitat de parlar de pressupostos i esperem la seva actitud ben positiva”, l’instava.

Puigneró apel·la al PSC

En una altra interpel·lació del PSC, el conseller d’Administració Pública, Jordi Puigneró, subratllava la seva predisposició després que el 31 d’octubre els sindicats s’aixequessin de la taula disconformes amb la proposta del govern de retornar la paga fins al 2026: “Si tornen a la taula de negociació estem disposats a poder-la millorar”, deia, davant l’exigència de la diputada Alícia Romero, que li va recordar el compromís de la seva predecessora, Meritxell Borràs, de pagar un 10% enguany. “Facin un calendari raonable i honest”, li etzibava. Puigneró, això sí, li va recordar la negativa del govern estatal que el retorn de la paga no computi per al sostre de despesa, fet que limita molt el marge de maniobra al govern. Per això va anunciar iniciatives davant el Congrés i el govern estatal, i va reclamar ajut al PSC per flexibilitzar aquestes condicions. “Menys lliçons i més suport”, li demanava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona