Política

JxCat i ERC accepten parlar d’apujar l’IRPF a les rendes altes

Fan gestos als comuns i el PSC en votar per l’augment de la progressivitat del sistema fiscal

Estudiaran com reduir bonificacions i es conjuren per trobar com tornar pagues

Gestos d’acostament dels partits del govern als comuns i el PSC en la vigília de la negociació del pressupost. Després que el president, Quim Torra, ja s’hi obrís la vigília, JxCat i ERC van exhibir ahir la seva disposició a parlar de la reforma fiscal que se’ls reclama per avalar els comptes del 2019, i van votar a favor d’una esmena dels comuns, incorporada en una moció de la CUP a la tarda, que insta el govern a incloure en la llei de mesures fiscals i financeres de l’any vinent les modificacions que calgui per augmentar la progressivitat en la recaptació de l’impost de successions i l’IRPF, i l’impuls de mesures de fiscalitat ambiental. La moció entronca amb la del PSC al matí, aprovada amb l’abstenció de JxCat i ERC, que insta a incloure en aquesta llei una proposta de reforma de l’IRPF perquè esdevingui “més just i més progressiu, especialment amb les rendes més altes”.

També amb l’abstenció dels grups del govern, dins la moció es va aprovar que es presenti una “reforma fiscal verda” el 2019 i que es redueixin els beneficis fiscals “clarament regressius” que deriven de la normativa catalana, per la qual cosa es presentarà un estudi al Parlament sobre el seu impacte en els pròxims tres mesos. Segons fonts de JxCat i ERC, de fet, aquest estudi ja s’ha començat a redactar, i hi veuen marge a partir d’aquí perquè admeten que l’acumulació de bonificacions i exempcions provoca sovint que les rendes altes i els grans capitals acabin pagant menys en proporció que les classes mitjanes. Després que el PSC recriminés que la conselleria defensava el 2016 augmentar l’IRFP a les rendes altes i abaixar-lo a les baixes, tant ERC com JxCat van justificar les abstencions per no lligar-se abans d’entrar en la negociació, i es van mostrar disposats a parlar-ne tant ara des del govern com després en el tràmit parlamentari, si el text supera el debat a la totalitat.

Conjuració per les pagues

També amb l’abstenció de JxCat i ERC, que no hi van voler donar l’esquena, es va aprovar el punt introduït per CatECP a la moció de la CUP que insta el govern a tornar entre el 2019 i el 2020 la totalitat de les pagues extres als funcionaris corresponents al 2013 i 2014, tal com preveia l’acord inicial amb ells el 2017, i que els comuns han posat com a condició sine qua non per aprovar el pressupost. En aquest cas, els grups de govern, tot i mostrar-s’hi escèptics, ja havien votat al matí a favor dels punts de la moció del PSC que insten a donar-li suport en les mesures al Congrés per mirar de relaxar els límits de dèficit i el sostre de despesa, però a canvi també van demanar als socialistes que facilitin la derogació de la disposició addicional 41 de l’última llei de pressupostos de l’Estat, que impedeix en la pràctica que el govern català pugui dedicar ara més diners al retorn d’aquestes pagues.

Amb el vot en contra de JxCat i ERC, el Parlament també va aprovar que en el termini de sis mesos es presenti un nou pla de prevenció i reducció del frau fiscal per al període 2019-2022, i que durant el primer trimestre de l’any vinent es presenti l’avaluació de l’anterior. També contra la seva voluntat, el govern haurà de desplegar el 2019 iniciatives legislatives per finançar el sistema de transport públic.

LA FRASE

Volen una reforma fiscal simbòlica? Si volen pressupostos, o hi anem seriosament o no ens busquin
David Cid
Diputat dels comuns

Casamitjana deixa l’escó a Orobitg

Magda Casamitjana va viure ahir l’últim ple com a diputada d’ERC ja que plega per integrar-se al Departament de Salut, en concret com a responsable d’un programa específic de salut mental d’alta complexitat que el govern va crear dimarts passat. Casamitjana es va poder acomiadar ahir a la tarda de tots els grups, just després de defensar des del faristol una moció sobre el col·lapse dels jutjats especialitzats en clàusules sòl. A Casamitjana la rellevarà Jordi Orobitg, que com a diputat de JxSí va ser un dels ponents de la llei de transitorietat en la legislatura anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona