Política

Suport ciutadà i polític als dos presos en vaga de fam

Accions a la presó de Lledoners i tall de la Via Laietana de Barcelona per denunciar la situació dels presos polítics

El lloc web vagadefam.cat ha acumulat en dos dies més de 180.000 adhesions

Centenars de ciutadans van sortir ahir al carrer per donar suport als dos presos polítics que han decidit iniciar una vaga de fam indefinida i per denunciar el bloqueig que el Tribunal Constitucional (TC) fa dels recursos que hi han presentat, la qual cosa els impedeix poder recórrer a la justícia europea. Un centenar llarg de persones es van concentrar ahir al matí a la Via Laietana de Barcelona, a l’altura del carrer de Jaume I, en una convocatòria que es va organitzar de manera improvisada i que es va compartir a través de les xarxes socials. La manifestació es va iniciar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va transcórrer fins a la Via Laietana, on es va aconseguir tallar el trànsit momentàniament.

Més nombrosa va ser la convocatòria davant del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, que volia envoltar la presó amb torxes i que va aplegar un miler de persones. Convocada a la tarda, els assistents van recórrer els quatre quilòmetre de perímetre del centre amb torxes, lots, llanternes i fent servir la llum dels telèfons mòbils. “És una acció molt valenta i molt dura que es mereix tot el nostre suport”, va explicar a l’ACN una veïna de Martorell amb referència al dejuni.

Als camps de futbol del Barça i del Girona, els seguidors van desplegar cartells i grans pancartes que reclamaven la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la independència de Catalunya.

“No estan sols”

A banda de concentracions de suport, altres iniciatives que s’estan preparant tenen a veure amb el caràcter pacífic de l’acció iniciada pels dos presos polítics. En aquest sentit, Junts per Catalunya va acordar dissabte en una reunió d’urgència al Parlament de Catalunya que alguns diputats i membres del govern faran dejunis en solidaritat amb la vaga de fam dels seus companys. També el grup d’ERC s’hi podria afegir i s’ha posat a disposició de Junts per Catalunya per “coordinar” les accions que “acompanyaran” la vaga de fam, segons informava l’agència Efe.

En aquest sentit, el diputat de JxCat Albert Batet va precisar que l’objectiu és que a partir d’avui mateix s’iniciï aquesta mesura de suport, així com altres iniciatives unitàries que es puguin adoptar per “amplificar” internacionalment la vaga de fam dels dos presos.

Batet va explicar que la decisió de Sànchez i Turull suposa un “salt qualitatiu” en la defensa que la “causa de Catalunya” és d’acció no violenta i que des de Junts per Catalunya els donaran tot el suport per demostrar-los que “no estan sols”.

La proposta va ser qüestionada a les xarxes socials per ciutadans que reclamaven accions més contundents, amb concentracions massives al carrer, alguns inspirats per les imatges dels armilles grogues de França. Es van sentir veus a favor que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural liderin un altre tipus de protestes.

Amb tot, el que està previst de moment són els “dejunis per la llibertat”, organitzats per l’ANC al monestir de Montserrat, on l’acció ja es va dur a terme el març passat. Coincidint amb l’anunci de vaga de fam dels presos catalans Sànchez i Turull, els dejunis es reprendran a Montserrat a partir del diumenge 9 de desembre i es podrien allargar fins al dia de Nadal.

Dejunis encadenats

Els dejunis, iniciats per l’ANC a favor dels presos polítics i els exiliats amb el suport d’altres col·lectius el 10 de novembre del 2017 a Cornellà de Llobregat, es van anar repetint per diversos indrets del país, com ara Tarragona, Moià, Mollet del Vallès, Roquetes, el monestir de Sant Pere de les Puel·les de Sarrià, els Lluïsos de Gràcia i els Caputxins de Sarrià, entre altres indrets. Ara s’espera que es reprenguin arreu.

LA XIFRA

180.000
adhesions
als dos presos polítics en vaga de fam registrava ahir el lloc web de suport vagadefam.cat.

LA FRASE

L’objectiu és que els dejunis en solidaritat amb la vaga serveixin per amplificar-la internacionalment
Albert Batet
DIPUTAT I Portaveu de JUNTS PER CATALUNYA al parlament

Puigdemont, al Parlament belga

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, visitarà demà el Parlament federal belga i el Parlament flamenc, segons ha publicat el setmanari belga Le Vif.

Segons la revista, és previst que, dins la visita, hi hagi programada una “audiència informal” amb una delegació catalana en el comitè d’Afers Estrangers de la cambra. Al Parlament flamenc, Puigdemont serà rebut pel president del partit europeista N-VA (Nova Aliança Flamenca), Jan Peumans, i s’hi podria celebrar, fins i tot, una roda de premsa informativa, encara per convocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona