Política

El Parlament reivindica la Declaració dels drets humans: “Mai renunciarem a la defensa dels drets i les llibertats”

Torrent reclama una reflexió sobre la vigència del text i convida a aplicar-ne els principis “al mar Mediterrani i als carrers del país”

El Parlament de Catalunya celebra un acte amb motiu del 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

El Parlament ha reivindicat aquest dilluns a la tarda la Declaració universal dels drets humans, just 70 anys després que l’aprovés l’assemblea general de les Nacions Unides a París. En un acte a l’auditori de la cambra, el president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat reflexionar sobre la vigència del text i sobre com contribuir per què se n’apliquin els articles “diàriament al mar Mediterrani i als carrers i places del país”. En aquest context ha fet una crida a conjurar-se per “no renunciar mai a la defensa dels drets individuals i les llibertats col·lectives; amb absolut pacifisme, no violència i sobretot democràticament”.

Durant la lectura institucional i conjunta de la Declaració, amb representants parlamentaris i socials, s’ha recordat explícitament l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada de forma preventiva.

En un marc de denúncia “global i local”, Torrent ha assegurat que la vulneració dels drets humans “al costat de casa és flagrant”. “Ens explota als morros”, ha advertit en reclamar per exemple una resposta a la crisi de refugiats. També ha posat d’exemple l’auge de l’extrema dreta i la irrupció de forces d’ultradreta en parlaments europeus com a motiu per “reafirmar-se democràticament” en la defensa de la Declaració.

Però també ha parlat en clau local, davant del “retrocés” de drets a Catalunya. “Un retrocés que ens ha de fer pensar i fer defensar la Declaració”, ha afegit. Per tot plegat, Torrent ha assegurat que els 30 articles de la declaració han de ser vigents avui no només com a “valor històric” sinó també “de present”, per haver construït una “idea universal de la dignitat humana”.

Torrent ho ha resolt així en clausurar l’acte institucional al Parlament, en què s’han llegit el preàmbul i els articles que conformen la Declaració de 1948. En llegir el primer, l’expresident del Parlament Joan Rigol ha recordat “la dignitat dels presos polítics i la mancança de drets del qual són víctimes”, i ha fet esment especial a l’expresidenta Carme Forcadell, al centre penitenciari del Catllar; un record que també ha fet seu Torrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona