Política

La justícia europea permet a Londres aturar unilateralment la sortida

El TJUE admet que el Regne Unit té dret a a revocar la petició per abandonar la UE

Tusk avisa May que els 27 no estan disposats a renegociar l’acord

Londres pot repensar-s’hi i aturar el divorci amb la Unió Europea unilateralment. Amb aquesta conclusió, els tribunals europeus van afegir ahir un escenari més al trencaclosques del Brexit que travessa moments crítics al Regne Unit amb l’ajornament de la votació sobre l’acord de sortida. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va decidir ahir que els britànics poden fer marxa enrere sense el consentiment de la resta d’estats de la UE i quedar-se al bloc mantenint el mateix estatus i drets.

La sentència suposa una nova porta d’escapatòria per al govern de la primera ministra, Theresa May, davant del precipici d’abocar-se a un Brexit sense acord, però que de moment no s’ha atrevit a sondejar. Per ara, només preveu forçar una renegociació d’alguns termes del pacte, un pas que no fa gens de gràcia a Brussel·les.

Arran d’una demanda de diversos diputats del Parlament escocès, els magistrats del tribunal amb seu a Luxemburg van dictaminar ahir que qualsevol estat membre que hagi activat el procediment per abandonar el club europeu ho pot revertir unilateralment, ja que els socis no poden expulsar per la força. Ara bé, segons el TJUE la decisió de revocar el Brexit s’hauria d’adoptar a través d’un procés democràtic d’acord amb els requisits constitucionals nacionals i sempre que l’acord de retirada no hagi entrat en vigor o en cas que l’acord no hagi conclòs.

Però a més, el TJUE va donar la tranquil·litat als britànics que, si fan aquest pas, no perdran els seus privilegis. Així que el Regne Unit es podria quedar a la UE en les mateixes condicions si opta per aquesta via. És a dir, que després d’enredar Brussel·les amb complexes negociacions sobre la seva sortida durant un any, ara Londres pot fer-se enrere sense conseqüències aparents.

Amb aquesta carta a la mà, el govern britànic no necessitaria suplicar a Brussel·les una pròrroga de la seva sortida, sinó que simplement podria comprar temps aturant tot el procediment de manera unilateral.

Renegociar

Després de l’anunci de l’ajornament i amb vista a una nova tanda de consultes de May amb els socis europeus, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar la líder tory que els 27 no volen tornar a obrir el meló de l’acord que ha costat tant tancar. Ara bé, va admetre que estan preparats per “parlar sobre com facilitar la ratificació al Regne Unit”.

Per aquest motiu, Tusk va convocar una reunió d’emergència sobre el Brexit a Brussel·les per dijous vinent coincidint amb la cimera europea. Serà una trobada separada on no intervindrà la primera ministra britànica i que també servirà per discutir com s’enfronten al precipici si al final el Parlament britànic rebutja l’acord. “Ens estem quedant sense temps”, va dir Tusk quan falten poc més de 100 dies per a la sortida oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES