Política

El Suprem fixa per dimarts l’última vista abans del judici

Es dirimirà si l’alt tribunal és competent per jutjar els encausats pel procés

Els presos no hi seran presents

Dimarts vinent a les deu del matí. El Tribunal Suprem ha fixat la data i l’hora de l’últim tràmit abans que comenci el judici pròpiament dit contra els presos polítics independentistes. En concret, es discutirà en una vista si el Tribunal Suprem és competent per jutjar per rebel·lió Oriol Junqueras i els altres disset acusats. Les defenses consideren que la causa s’hauria de remetre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La fiscalia, Vox –acusació popular– i l’Advocacia de l’Estat ja s’hi han oposat. Fins ara, el Suprem ha rebutjat les peticions dels encausats per demanar que la causa s’instrueixi a Catalunya.

En la vista, hi seran presents els set membres del tribunal (presidit per Manuel Marchena), membres de la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, Vox i els advocats de la defensa. En canvi, els encausats no s’asseuran dimarts al banc dels acusats perquè no han sol·licitat assistir-hi. S’estalvien així un trasllat fins a Madrid per una vista purament tècnica.

Un cop la sala es pronunciï, les defenses tindran deu dies per presentar els escrits per demanar proves i testimonis, i no serà fins al gener que arribaran les declaracions dels acusats davant del tribunal, encara sense data fixada. De fet, formalment, la vista de pronunciament previ de dimarts –sol·licitada per les defenses– equival a la primera vista d’un judici que dirimirà si el que va passar els dies 20 i 21 de setembre i l’1-O de l’any passat va ser rebel·lió.

“Aturar-ho tot” des del primer dia

L’esquerra independentista i el conjunt d’organitzacions de l’entorn de la CUP fan una crida a “aturar-ho tot” des del primer dia del judici contra els presos polítics –que podria començar al gener– i insten totes les forces polítiques, socials i sindicals a iniciar els preparatius per planificar mobilitzacions i aturades. La campanya Alcem-nos pretén convertir els processos en un “bumerang democràtic” i fer front a la vulneració de drets polítics i civils per mitjà de la resistència activa i de la desobediència. Prenen com a referent l’aturada de país del 3 d’octubre de l’any passat. “La mobilització ha de començar des del primer dia del judici, ha de ser general arreu del territori, a tots els Països Catalans, i ha de tenir incidència en la vida econòmica i social”, va defensar la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas. La campanya s’iniciarà dimecres vinent amb un acte al Teatre Poliorama de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA