Política

Calvo aclareix que l’aplicació del 155 no està sobre la taula

El PSC assegura ara que no hi veu “cap sentit” i defensa l’acció dels Mossos

Per als comuns és un error invocar-lo

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va assegurar ahir a la tarda que l’aplicació del 155 a Catalunya no entra en els seus plans. En concret, a la pregunta –tot just arribar al Senat per sotmetre’s a una sessió de control– de si el polèmic article està sobre la taula, Calvo va respondre amb un lacònic “no”. Calvo ja havia dit la vigília que aquesta seria “l’última mesura” a la qual caldria arribar després del tall de l’AP-7 dissabte per un CDR i les declaracions sobre la via eslovena, per bé que la portaveu del comitè electoral del PSOE, Esther Peña, no hi havia tancat la porta i havia dit que, arribat el cas, no els “tremolaria la mà”.

Després, a dins, Calvo va defensar el projecte del seu govern davant les crítiques del PP i Cs. I, en resposta a preguntes de Lorena Roldán (Cs), va acusar la formació d’usar Catalunya per anar contra la unitat d’Espanya. A més, després que Cristina Ayala (PP) acusés l’executiu de portar l’Estat al “precipici”, la vicepresidenta li replicava també comparant-los amb Vox. “La diferència és que mai hem comprat políticament l’independentisme i vostès abracen les propostes de Vox”, li retreia.

Al matí, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja havia dit a TV3 que “no hi ha motius” per aplicar el 155, i mostrava la seva confiança en els Mossos, de qui va lloar la professionalitat. Tot i això, va dir que de qui “no es fia” és del govern, a causa de la “seqüència de declaracions dels últims dies”, per la qual cosa justificava l’enviament de les tres cartes per part de ministres a consellers en què amenaçaven amb la intervenció de la policia catalana o l’enviament d’agents dels cossos de l’Estat. “Hem vist el president de la Generalitat animant [els CDR] a fer accions i, quan les fan, resulta que la policia decideix no actuar”, recelava Iceta, que creu que, després dels incidents a Girona i Terrassa, el govern “va aconsellar a la direcció política” dels Mossos que no actués. Això sí, va admetre que la “solució”, més que enviar policies de reforç a Catalunya, “és que els Mossos puguin actuar amb tranquil·litat, sense travetes polítiques”.

En un sentit similar, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va dir que el 155 “no té cap sentit” i va convidar Casado i Rivera a llegir la Constitució per veure quan s’ha d’aplicar, ja que “ara toca diàleg”. A més, reclamava a Inés Arrimadas que “dediqui la seva funció a Catalunya, en lloc de parlar tot el dia del govern d’Espanya”. Des dels comuns, la portaveu, Susanna Segovia, troba un “error” brandar de nou el 155: “Tornar a aixecar suspicàcies sobre una intervenció no ajuda a solucionar el conflicte”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona