Política

Sánchez compareix dimecres al Congrés per parlar de Catalunya en plena confrontació amb el Govern pels Mossos i el 21-D

El president espanyol prepara el discurs amb el seu assessor Iván Redondo i membres de la vicepresidència

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix aquest dimecres al Congrés dels Diputats en un debat a petició pròpia –i també de PP, Cs, ERC i PDeCAT– sobre la seva política a Catalunya i el Brexit. Un ple que es produeix en un moment de confrontació entre els executius català i espanyol en tres flancs: per la polèmica que envolta el Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona el dia 21, pel paper dels Mossos davant els CDR i les amenaces d’intervenció per part del govern espanyol, i per les manifestacions del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la ’via eslovena’ per assolir la independència, que l’Estat veu com un aval a la violència.

El debat començarà a les 9 del matí amb una intervenció sense límit de temps per part del president espanyol, i després vindrà la rèplica de cinc minuts de cada grup, de major a menor, tret del PSOE, que parlarà l’últim.

Sánchez ultima aquest dimarts el seu discurs amb el seu assessor, Iván Redondo, i amb un equip integrat també per membres de la vicepresidència del govern espanyol. Haurà de desgranar les seves línies estratègiques a Catalunya, que en les últimes setmanes han passat des de la proposta d’un nou referèndum estatutari a les advertències del ministre Marlaska d’intervenció sobre els Mossos.

Aquesta compareixença arriba després que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, advertís aquest dilluns que la suposada manca de diligència dels Mossos davant els CDR durant el cap de setmana tindria “conseqüències”. Fonts de La Moncloa han apuntat a l’ACN que a priori les “conseqüències” es limiten als tres requeriments que la mateixa vicepresidenta i els ministres Marlaska i Ábalos van enviar als seus homòlegs, tot i que no descarten que Sánchez pugui anunciar alguna mesura al ple.

Tant el conseller d’Interior, Miquel Buch, com la portaveu del Govern, Elsa Artadi, han defensat aquest dimarts les actuacions dels Mossos i han apuntat que la policia catalana va actuar amb “proporcionalitat” i amb criteris professionals aliens a qualsevol interferència política. Amb tot, la Fiscalia General de Catalunya ha obert diligències per investigar si hi va haver algun tipus de delicte en l’actuació de la policia catalana durant els talls de l’AP-7 i l’aixecament de diversos peatges per part dels CDR.

PP i Cs, per la seva banda, ja han advertit el president espanyol que el faran responsable dels futurs episodis a Catalunya si no activa ja el 155 i intervé de nou les competències de la Generalitat. Un plantejament que ara per ara l’executiu espanyol rebutja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona