Política

Els Mossos, investigats per la fiscalia

inacció

Obre diligències per saber per què no van dissuadir els CDR de tallar l’AP-7 i aixecar els peatges

Artadi i Buch diuen que els Mossos van actuar igual que en els talls del març, quan era vigent el 155 i Zoido era responsable d’Interior

Artadi diu al PSOE que no es torni a “equivocar” aplicant el 155

Si la intenció del govern era treure els Mossos del focus de la política i del debat públic, ahir va quedar clar en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu català que serà gairebé impossible en els propers dies. I és que, a les cartes d’advertència del govern espanyol en què demana explicacions per l’actuació del cos policial durant els talls protagonitzats pels CDR el cap de setmana passat, s’hi afegeix que la Fiscalia Superior de Catalunya va decidir obrir diligències per investigar per què el comportament dels Mossos d’Esquadra “no es va orientar a dissuadir [els CDR] ni a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l’ordre jurídic” tant pel que fa al tall de l’AP-7 de dissabte durant 15 hores a l’Ampolla com a l’aixecament de barreres als peatges diumenge, amb el “consegüent perjudici” per a l’empresa concessionària. El fiscal dona deu dies al comissari en cap, Miquel Esquius, perquè remeti un informe en què detalli totes les actuacions practicades i indiqui els responsables de les operacions i les ordres i comunicacions que es van donar.

La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va haver de contestar un munt de preguntes sobre la qüestió, però va deixar clar que l’actuació va ser “correcta” d’acord amb els criteris tècnics preestablerts des del mateix cos. Segons la portaveu, dissabte va funcionar la mediació prèvia que, en una jornada sense “incidents d’ordre públic”, va permetre garantir “el dret de mobilitat” per vies alternatives, mentre que diumenge les accions “van ser puntuals i no previsibles”, però es va actuar seguint “criteris de proporcionalitat” d’acord amb les concessionàries.

Va ser en aquest punt que Artadi va retreure a l’executiu de Sánchez que utilitzés la via epistolar, amb cartes de la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de Foment, José Luis Ábalos, als respectius consellers catalans, en una de les quals s’amenaçava amb la “intervenció” de les forces de seguretat de l’Estat “en termes de proporcionalitat i necessitat” si els Mossos continuen sense exercir la seva funció de “garantir l’ordre públic” a Catalunya. Artadi va ser taxativa i va recordar que entre el 25 de març i l’1 d’abril d’aquest any, en plena Setmana Santa, amb la Generalitat intervinguda i amb l’aleshores ministre de l’Interior, José Ignacio Zoido (PP), al capdavant de la conselleria d’Interior, es van produir onze actuacions iguals dels Mossos d’Esquadra per talls de carreteres i marxes lentes i no li van dir que “havia actuat amb deixadesa de funcions”. A més, com també va fer el portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, va recordar altres mobilitzacions com ara les dels taxis, en què “ningú va demanar que s’intervingués Madrid” amb el 155.

Amb tot, Artadi va assegurar que les cartes es contestaran, com ja va fer ahir el conseller d’Interior, Miquel Buch, amb una missiva al ministre Grande-Marlaska en què li expressa el seu desacord respecte a la consideració que els Mossos van “incórrer en supòsits d’inacció”, i li recorda que van actuar igual el mes de març d’aquest any, seguint els protocols establerts dirigits pels comandaments, sense que hi hagués alteració de l’ordre públic, garantint la seguretat ciutadana, el dret a la llibertat de mobilitat i “l’equilibri entre l’exercici lliure dels drets i les llibertats de la ciutadania i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió i manifestació i a la llibertat d’expressió”. La missiva conclou afirmant que la Generalitat està oberta al diàleg per millorar la prestació del servei, però que la Junta de Seguretat i la comissió mixta de Seguretat, tal com estableix l’Estatut, podrien ser els marcs institucionals adequats per col·laborar.

Artadi també havia apel·lat al matí a utilitzar el canal de la comissió mixta i havia retret que el govern espanyol també practicava la “deixadesa de funcions” pel fet de no respondre altres cartes, com la que li va enviar el vicepresident Pere Aragonès per demanar el retorn de les pagues extres als funcionaris.

Consell de Ministres

Pel que fa a la possibilitat que s’enviïn efectius d’altres cossos de seguretat de l’Estat de cara a la reunió del Consell de Ministres del dia 21, Artadi va assegurar, després de reiterar que no tenien cap comunicació oficial ni sabien el lloc on es reuniran, que, “si tenen la percepció que fan falta agents”, ho tenien tan fàcil com complir amb les obligacions de finançament”, que fa sis anys que no fan efectiu, perquè hi hagi més agents als Mossos. I aquí també es va mostrar sorpresa amb l’advertència de la portaveu del comitè electoral del PSOE, Esther Peña, d’aplicar un altre cop l’article 155, i els va recomanar la “reflexió per no tornar-se a equivocar” utilitzant-lo per resoldre temes que són polítics en comptes de la negociació. Per això els va demanar no deixar-se portar per discursos de Casado (PP), que “des del juliol ha demanat el 155 més de 30 vegades amb qualsevol excusa”.

Quant a l’actuació dels Mossos en els aldarulls de Girona i Terrassa, la portaveu va negar que el president Quim Torra hagués fet un ultimàtum al conseller Buch, i la va qualificar de “globalment correcta”, tot i matisar que algunes imatges “suggereixen que s’ha de fer una revisió” i “investigar l’actuació d’alguns agents”.

Via eslovena

En la roda de premsa posterior a l’executiu, també van preguntar insistentment a Artadi per les declaracions de Torra sobre la via eslovena i la portaveu va respondre que el govern, JxCat i ERC, apostava per la “via catalana” amb elements inspiradors d’altres processos, i va deixar clar que els “independentistes aposten per la via democràtica, pel pacifisme i el civisme”.

LES FRASES

A Zoido no li van dir que li aplicarien el 155 per les mobilitzacions dels taxis a Madrid
Elsa Artadi
PORTAVEU DEL GOVERN
No compartim la consideració que els Mossos hagin incorregut en els supòsits d’inacció
Miquel Buch
CONSELLER D’INTERIOR

Torra no compareixerà pels Mossos i la via eslovena

ò.p.j

La mesa del Parlament va desestimar ahir dur al ple la petició de compareixença de Torra que havien fet els grups del 155 perquè doni explicacions per haver apel·lat a la via eslovena i per “haver fet dels Mossos policia política”. “El separatisme en bloc s’ha posat d’acord per amagar-lo”, denunciava Carlos Carrizosa, de Cs. En al·lusió als mateixos fets, la portaveu del PSC, Eva Granados, lamentava que el Consell de Ministres previst el 21-D arribarà en un moment “d’ambient intoxicat per un govern irresponsable”, al qual va demanar que “no animi la divisió”. La portaveu dels comuns, Susanna Segovia, lamentava, en canvi, la mala organització de la reunió. “Si vols que sigui més que una foto o una visita, s’ha de preparar prèviament amb les institucions catalanes, el govern i l’Ajuntament, i no ho han fet”, deia. Segons ella, la cita “hauria de ser un pas més en la normalització; encara hi ha temps de fer-ho bé perquè esdevingui un espai propositiu i de diàleg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona