Política

Madrenas invoca el consens per a un model d’èxit a Girona

L’alcaldessa explica la seva visió de ciutat durant una conferència al Teatre Municipal

Demana posar “la ciutat al davant” i “bastir un projecte col·lectiu”

“Cal bastir un projecte de ciutat tan inclusiu com sigui possible”
“Si Girona ha avançat tant, és gràcies a l’entesa”

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, fa una aposta per “dissenyar un projecte compartit de ciutat”. Durant la conferència Model Girona, que va pronunciar ahir al Teatre Municipal, Madrenas va interpel·lar “tothom” per formar part “d’un lideratge compartit de Girona”. “És cabdal entendre que transformar la ciutat no depèn només de l’Ajuntament ni de l’alcaldessa, sinó que és un compromís de tots els que en formem part”, assegura. Durant una hora llarga, Madrenas es va voler dirigir a la ciutadania com a alcaldessa i en clau no electoralista –va destacar– per explicar què és per a ella Girona, com la concep i com creu que ha d’evolucionar en el futur. No va parlar de projectes com el de la carretera Barcelona, del repte de l’habitatge ni de la seguretat, sinó del model de ciutat.

Per la diputada del PDeCAT, l’ingredient clau de l’èxit de Girona rau en el consens. “Construir un model d’èxit vol temps, i això només és possible amb grans consensos polítics i socials, tant ara com fa vint anys”, assenyala Madrenas. Va posar diversos exemples de “grans acords de ciutat” que han permès a Girona evolucionar en positiu. Uns acords “que anaven més enllà del que és l’àmbit estrictament polític i institucional i que involucraven actors socials i econòmics”, sosté. Sobre la taula va posar l’exemple del desenvolupament del Barri Vell. “El que abans era decadència humana i social, ara és un barri viu, que creix i que atrau gent de tot el món”, celebra Madrenas. “Tot i el pas dels anys i de diversos alcaldes i alcaldesses, de diferents sensibilitats polítiques, no ens hem allunyat dels paràmetres definits al seu dia de com havia de ser el Barri Vell”, afirma. I, com aquest, va posar altres exemples de consens que han portat Girona a ser una ciutat “d’èxit”: la Universitat de Girona, el paper de la cultura, la sostenibilitat i el fet de posar les persones al centre de tot. “Girona ha estat sempre una ciutat hospitalària, solidària, que dona resposta als més vulnerables”, relata.

“L’experiència ens demostra que el que cal és bastir un projecte de ciutat tan inclusiu com sigui possible, que es fonamenti en la idea de pacte i que tingui continuïtat en el temps, molt més enllà dels cicles electorals, si bé amb el segell propi que evidentment hi ha de donar cada govern”, proclama l’alcaldessa. “Cada partit polític té les seves prioritats i la seva agenda, però també crec que és evident que, si Girona ha avançat tant com hem vist en aquestes últimes dècades, ha estat gràcies a la capacitat d’entesa, i no gràcies a l’enfrontament”, indica Madrenas. En aquest sentit, va voler reivindicar l’estil gironí de fer política, que va batejar com a gironisme: “La gent posa la ciutat al davant i aquesta és la clau del model Girona.”

Sumar per millorar

Durant el seu discurs en l’acte multitudinari al Teatre Municipal, la líder del PDeCAT a Girona va explicar que, des que és alcaldessa, ha percebut que, més enllà de les visions de cadascú, “al final veus que del que es tracta és de bastir un projecte col·lectiu, en què tothom suma per millorar”. En aquest sentit, la batllessa va posar l’accent en el fet que la construcció de la Girona actual ha seguit un determinat patró, en què el consens és “la clau de l’èxit”.

LA FRASE

Transformar la ciutat no depèn només de l’Ajuntament ni de l’alcaldessa, sinó que és un compromís de tots els que en formem part
República

La punta de llança de l’independentisme

L’alcaldessa Marta Madrenas remarca que el fet que Girona s’hagi convertit en la punta de llança de l’independentisme no ha suposat cap problema. “Al contrari: perquè això és el que defensa una gran majoria de la població gironina”, que afirma “orgullosa” que “això no ha generat cap fractura social”, sosté. La batllessa defensa que “la divisió d’opinions no ha posat en risc la cohesió social, que és sens dubte el nostre tresor com a país”. Al seu parer, s’ha demostrat que les posicions majoritàries favorables a la construcció d’una nova república “no han estat cap llast per al nostre desenvolupament”, i posa com a exemple l’economia: “Exportem més que mai, atraiem noves empreses i generem noves oportunitats.” “Girona és l’exemple pràctic que molts dels mantres econòmics i socials que es repeteixen des dels sectors més contraris a la independència són falsos. I, en molts casos, amb ànim de desinformar i fins i tot de generar crispació”, va explicar Marta Madrenas durant la seva conferència al Teatre Municipal de Girona.

Davant d’aquestes evidències, l’alcaldessa va refermar la seva aposta per la construcció d’una república i per la separació de la resta de l’Estat espanyol. “Crec en la independència de Catalunya, per molts motius. I el principal és la possibilitat de fer un país nou, modern, adaptat a les necessitats d’avui. I que, en aquest país, Girona sigui una capital amb més pes, que tingui més capacitat d’influència i més marge d’aplicació de polítiques, per ser més competitius”, va afirmar. Madrenas diu que només queda aquest camí, ja que “no veu possibilitats que l’Estat espanyol canviï”. “És un estat centralista, radial, que fa segles que desenvolupa un model de país centralitzat que és un fre per als territoris més dinàmics, com el nostre”, sosté. Proposa una Girona “oberta, que miri a França i a Europa”. “Per a Madrid, no deixem de ser el noreste peninsular.”

Infraestructures

Aposta per ser la quarta pista del Prat

Un dels grans valors en què Madrenas va posar èmfasi durant el seu discurs a l’auditori del Teatre Municipal són les sinergies que es poden donar per la proximitat amb Barcelona. “En cap cas Girona ha de competir amb Barcelona. Ben al contrari: la proximitat amb una capital mundial com Barcelona és un actiu extraordinari que cal saber aprofitar”, sosté. En aquest sentit, defensa que l’aeroport de Girona-Costa Brava ha d’esdevenir la quarta pista de l’aeroport del Prat. “Sens dubte seria positiu per al nostre empresariat, per al turisme, per als estudiants i també per al conjunt dels gironins”, afirma Madrenas, que sosté de manera contundent que l’Ajuntament de Girona “ho reivindica”.

Valors

Capital cultural del sud d’Europa

Un altre dels valors que Madrenas va remarcar en la seva conferència és que Girona té tots els ingredients per situar-se “de manera indiscutible” com una capital cultural important del sud d’Europa, amb un pes cada vegada més notable. En aquest sentit, va posar l’accent en virtuts que té la ciutat, com el fet de tenir el millor restaurant del món (El Celler de Can Roca); tenir un equip de futbol en la primera categoria “de la que diuen que és la millor lliga del món”; el Temporada Alta, “el festival de teatre més prestigiós del sud d’Europa”; el Temps de Flors, una de les grans mostres florals europees, i el fet de ser plató de grans produccions cinematogràfiques i televisives, amb Joc de trons com a gran icona. “Siguem conscients de tot el que estem aconseguint com a ciutat. Poquíssimes ciutats de la mida de Girona podrien presentar un currículum com el nostre”, diu orgullosa Madrenas.

Reptes de futur

La quarta revolució industrial i social, en marxa

Per a l’alcaldessa de Girona, el món està vivint una nova revolució industrial i social, és a dir, una “quarta revolució industrial”, cita. “Som en l’era de la informació, de la connectivitat, de la robòtica, en què el model industrial es basa en el coneixement, i en què les maneres de relacionar-nos han canviat gràcies a les noves tecnologies”, diu. En aquest sentit, Madrenas assegura que “ens agradi o no, està passant”. Sosté que aquest és el camí i que és “inevitable”. “Crec que Girona ha d’afrontar una nova i ingent transformació de la ciutat, a través de polítiques desacomplexades en àmbits com ara sostenibilitat, salut i educació, mitjançant la intel·ligència digital i les noves tecnologies. Aquest és el repte que tenim a la ciutat, i és un repte col·lectiu, que ens afecta a tots”, defensa l’alcaldessa gironina. Creu que Girona “està preparada” per afrontar aquest repte i defensa que és precisament des de les ciutats i els municipis des d’on “s’han de liderar aquests canvis”. En aquest sentit, reivindica la tasca dels consistoris, que ara per ara és l’administració més propera a la ciutadania. “Som els que vetllem de manera més directa pel benestar de la ciutadania, som els que millor podem actuar des de la proximitat per resoldre millor els desequilibris i afavorir les transformacions del país”, explica Madrenas, que proposa noves maneres de governança amb més participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona