Política

França no troba l’autor de l’atemptat d’Estrasburg

Més de 700 agents continuen buscant el responsable de l’atac, qualificat de terrorista per la fiscalia

L’agressor, fitxat el 2016 per radicalització, hauria cridat “Déu és el més gran” en àrab

Fins a tres vegades l’autor de l’atemptat d’abans-d’ahir a la nit a Estrasburg va escapar-se de la gendarmeria francesa i els soldats de l’operació Sentinella. Uns 720 agents de les forces de seguretat continuaven immersos, ahir, en la intensa recerca del presumpte autor de l’atac al mercat de Nadal –probablement, el més important de França– de la capital alsaciana, situada al nord-est del país a la frontera amb Alemanya. Malgrat haver estat ferit en un braç, continuava il·localitzable l’autor d’un tiroteig, qualificat oficialment d’“atemptat”, que va provocar tres morts (un d’ells, en estat de mort cerebral) i 12 ferits.

“El terrorisme ha tornat a colpejar el nostre territori”, va assegurar el responsable de la fiscalia francesa antiterrorista, Rémy Heitz, que va identificar l’atacant com a Chérif C., un jove de 29 anys, nascut a Estrasburg. Segons va precisar Heitz, diferents testimonis van sentir com cridava “Déu és el més gran” en àrab. El presumpte autor de l’atemptat tenia més d’una vintena d’antecedents per delictes comuns i l’havien empresonat a França, però també a Alemanya i Suïssa. Havia estat fitxat a principis del 2016 per radicalització. “Mentre estava a la presó, incitava a una pràctica religiosa radical, però res permetia saber que passaria a l’acció en la vida corrent”, va justificar-se el secretari d’estat al Ministeri de l’Interior, Laurent Nuñez.

Amb una pistola i un ganivet, l’autor de l’atac va disparar en repetides ocasions i va apunyalar diferents persones, pocs minuts abans de les vuit del vespre als carrers del centre d’Estrasburg, on se celebra el mercat de Nadal. Durant el seu periple mortífer, va intercanviar trets en dues ocasions amb militars que patrullaven per la ciutat sota el dispositiu de seguretat Sentinella. Finalment, va resultar ferit en un braç durant un tiroteig amb la policia. Aleshores, va abandonar el centre històric de la capital alsaciana amb un taxi i va desplaçar-se a un barri residencial. Tot i que bona part de la ciutat va ser acordonada, no van aconseguir localitzar-lo durant la matinada d’ahir. No es descarta la possibilitat que hagi fugit a Alemanya.

Abans de cometre presumptament l’atac, Chérif C. ja estava sent investigat per la policia per un robatori a mà armada a l’agost que hauria desembocat en un intent d’homicidi. La gendarmeria havia anat a buscar-lo al seu apartament als afores d’Estrasburg abans-d’ahir al matí, però no hi era.

Van trobar-hi, però, una granada defensiva, un fusell i municions, segons va precisar la fiscalia de París. “No estava gaire implicat en l’islam”, va explicar Zach, de 22 anys, un veí del barri modest on residia el presumpte atacant en un petit pis, en declaracions a l’Agència France-Presse. “Era un home discret”, hi va afegir.

Mercats, al punt de mira

Després de l’atemptat al març en un supermercat a prop de Carcassona, que va causar cinc morts (inclòs el terrorista), l’atac a Estrasburg seria el segon més sanguinari de l’any a França, força més tranquil comparat amb l’onada d’atacs gihadistes del 2015 i 2016. El mercat de Nadal d’Estrasburg, que sol acollir cada any 2 milions de visitants, havia estat objectiu d’un pla d’atemptat el 2000. Fa dos anys, un mercat nadalenc a Berlín ja va ser l’escenari d’un atropellament massiu de caràcter terrorista, amb el balanç d’11 víctimes mortals i 56 ferits.

LES XIFRES

3
morts
i 12 ferits és el darrer balanç oficial de l’atemptat de dimarts al vespre a Estrasburg.
29
anys
té el presumpte autor de l’atac, que acumula més d’una vintena d’antecedents per delictes comuns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona