Política

Comín sobre el 21-D: “Que ningú es preocupi, hi haurà acció no violenta, però acció”

El conseller a l’exili recorda que el moviment independentista és pacífic i ho continuarà sent, però també és “actiu”

Assegura que estan oberts al diàleg “en tots els espais i formats” si no es vulnera “la dignitat de les institucions”

El conseller de Salut del govern destituït pel 155, Toni Comín, ha assegurat aquest divendres des de Berlín que les protestes del moviment independentista sempre han estat i “seguiran sent” pacífiques.

En resposta a les preguntes sobre les mobilitzacions previstes de cara al 21-D, Comín ha demanat que “ningú es preocupi” perquè hi haurà “acció no violenta, però acció”. “El moviment independentista català sempre ha estat pacífic, i ho seguirà sent, cosa que no vol dir que no sigui actiu”, ha defensat.

Comín ha assegurat que els catalans “estan disposats a seguir exercint els seus drets”, com el de protesta, manifestació o vaga, “per molt repressiva o autoritària que sigui la deriva de l’Estat”. I és que segons ell, “la violència ve de l’Estat”.

A més, ha afirmat que s’ha constatat que el Tribunal Suprem “abusa del codi penal”, “com sap tothom” a Europa. Segons ha explicat, la dreta espanyola al segle XX “utilitzava l’exèrcit per fer cops d’estat” i ara “ha trobat una manera més elegant d’atropellar la democràcia” a través dels jutges.

“Però la repressió, quan tens dos milions de persones pacífiques determinades a seguir endavant, té un límit”, ha advertit.

Per Comín, un canvi al govern espanyol que impliqués l’entrada de PP o Cs, o fins i tot la irrupció de Vox, hauria de fer reaccionar més a l’Europa democràtica. “Què farà, un govern de la línia dura? Subvertir l’ordre democràtic, anul·lar els drets fonamentals? Llavors Europa també haurà de pensar què fa, si un estat entra en una deriva autoritària encara pitjor”, ha apuntat.

El republicà ha considerat que l’Estat espanyol encara està pagant un “preu alt” per una “transició imperfecta” en què s’han de superar els tics del franquisme. “Espanya té pendent un procés de desfranquitització dels aparells de l’Estat i de la cultura política de part dels ciutadans que encara entenen que la integritat territorial està per sobre de la democràcia i els drets civils, i això és franquisme”, ha avisat.

“Pensar que pots sacrificar els drets civils a l’altar d’aquesta religió sinistra de la integritat territorial d’Espanya és franquisme”, ha reblat.

Diàleg sí, però real

Pel que fa a una possible reunió entre el president Quim Torra i el president espanyol Pedro Sánchez, Comín ha dit que “sempre” han estat oberts al diàleg “en tots els espais i tots els formats”, sempre que “no es vulneri la dignitat de les institucions”.

En aquest context, ha lamentat que el govern espanyol no vulgui parlar del referèndum d’independència. “No hi ha diàleg possible quan s’exclou una part imprescindible de l’equació”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA