Política

El PDeCAT i ERC lamenten la poca iniciativa de Sánchez

Els partits retreuen al president espanyol l’absència d’una proposta política més enllà de les inversions

Recorden els incompliments i es pregunten si Sánchez busca culpar-los del bloqueig

Pressing encreuat pels pressupostos. Els partits catalans amb representació al Congrés dels Diputats van rebre ahir amb escepticisme la demanda de suport de Pedro Sánchez al pressupost del seu executiu per a l’Estat. Els líders de les diverses formacions lamentaven que Sánchez no oferís cap mena de proposta política, o iniciativa sobre la situació de Catalunya. L’escassa iniciativa de Sánchez en aquest sentit va fer-los recordar que sense gestos polítics envers els presos o el dret a decidir serà difícil el vot afirmatiu. El PDeCAT i ERC es pregunten si Sánchez només busca culpar-los del bloqueig.

El secretari d’organització i diputat, Ferran Bel, considera que Sánchez no els pot demanar el vot favorable a canvi del compliment de les inversions que fa anys que estan compromeses i que s’han incomplert. “No ho valorem com a cap gest polític i, si s’acaba complint, ho valorem estrictament com un compliment.” En la mateixa línia es mostrava el president del grup d’ERC a Madrid, Joan Tardà, que concretava la demanda dels gestos: “El govern ha d’instar la fiscalia a actuar, l’estatut de la fiscalia ho permet i és legal.” Tardà li reclama canviar la petició de penes contra els presos polítics. Amb més moderació, però igual sentit, el president del Parlament, Roger Torrent, demanava un gest a Sánchez, i es preguntava si “realment vol aprovar els pressupostos o és una maniobra per no aprovar-los i tenir un determinat discurs” per culpabilitzar després els partits catalans del bloqueig.

Menys crítics van ser les joventuts del PDeCAT, que obrien la porta a negociar. En el consell nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), els consellers van rebutjar ahir una moció que demanava impedir qualsevol tramitació.

A més dels socialistes, va afegir-se a la demanda de tramitació del pressupost Ada Colau. L’alcaldessa de Barcelona i líder dels Comuns insta els partits a negociar “perquè si no, el que vindrà serà pitjor”. Colau avisa que “cal evitar que la dreta governi”. Per la seva banda, tant Ciutadans com el PP van qüestionar els pressupostis i la demanda socialista de suport als independentistes. Inés Arrimadas qüestionava ahir que l’Estat financés les inversions fixades en l’Estatut.

LES XIFRES

4.200
milions en 4 anys de normalització d’inversions va prometre Rajoy als empresaris el 2017. No va complir.
13,2
per cent d’inversions es van executar el 2016, el pitjor any de la dècada, segons dades d’Hisenda.
Sánchez hauria d’instar la fiscalia a canviar les peticions de penes per als presos
Joan Tardà
president d’erc al congrés dip.
El compliment d’inversions no és cap gest polític, són declaracions d’intencions
Ferran Bel
secretari d’organitzaciÓ PDECAT
Han de negociar els pressupostos. L’alternativa és molt pitjor
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Sánchez es capaç de prometre qualsevol cosa. Només pensa fer contents els independentistes
Inés Arrimadas
líder ciutadans catalunya
Els serà impossible dir que defensen Catalunya amb el vot negatiu als pressupostos
Miquel Iceta
primer secretari psc
Pressupost extraordinàriament negatiu per la pressió fiscal que introdueixen
Alejandro Fernández
portaveu del pp al parlament

Execució d’inversions escassa des de fa anys en diversos àmbits

Pedro Sánchez proposa complir les inversions pressupostades. Però l’Estat sempre va tard. Segons l’informe de distribució territorial de la despesa estatal, elaborat pel mateix Ministeri d’Hisenda, el grau d’execució de les obres a Catalunya se situa en un 20,1% fins al juny del 2018. Les últimes dades publicades posen de manifest que els primers mesos del 2018 es va invertir més a Galícia, perquè s’hi estan allargant línies d’AVE, que en altres autonomies. A mig any s’havia superat ja el 100% del pressupostat, perquè s’hi feien obres projectades en anys anteriors. Però almenys es feien. A Catalunya no se superava la cinquena part, tot i haver transcorregut ja mig any, llavors encara amb Mariano Rajoy a La Moncloa. Madrid, amb unes necessitats d’infraestructures similars, arribava ja al 37%, mentre que la mitjana estatal se situava en una quarta part. Els mateixos informes del Ministeri d’Hisenda posen de manifest que entre el 2015 i el 2017, els ministeris i els ens estatals haurien realitzat un 57% de les inversions pressupostades a Catalunya. Aquest percentatge no s’acostaria a la xifra de la disposició addicional 3a de l’Estatut, que en fixava l’equivalent al PIB català envers l’estatal durant set anys, un volum que va ser qüestionat pel Tribunal Constitucional.

La falta d’execucions afecta sobretot el Ministeri de Foment, però també altres ens com ara Adif-Alta Velocitat, Renfe, el Consorci de la Zona Franca i RTVE, que tampoc no compleixen els projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia