Política

Disset detinguts a Barcelona i Igualada en una operació antigihadista dels Mossos

Cinc dels arrestatsestaven en un “avançat procés de radicalització” amb propòsit d’atemptar

Buch subratlla que en cap moment hi ha hagut risc per a la ciutadania

Estaven molt radicalitzats, tenien intenció d’atemptar, però no tenien capacitar per fer-ho ni hi ha hagut risc per a la ciutadania. Això és el que afirma el conseller d’Interior, Miquel Buch, sobre cinc dels disset detinguts ahir a primera hora a Barcelona i Igualada en el marc d’una operació antigihadista dels Mossos d’Esquadra. Se’ls considera autors de delictes de terrorisme, contra el patrimoni, contra la salut pública, organització criminal i falsedat documental.

La investigació va començar el maig del 2017 amb la denúncia d’un ciutadà relacionada amb el gihadisme i va culminar ahir amb un dispositiu en què es van practicar a les sis del matí sis escorcolls, cinc per terrorisme i un altre per salut pública. La policia va desarticular un grup de cinc persones d’entre 33 i 44 anys residents a Barcelona que es trobaven en un “avançat estat de radicalització amb convicció i propòsit d’atemptar”.

El grup defensava els principis doctrinals i d’acció del moviment gihadista i consumia un volum “important” de publicacions amb els postulats d’Estat Islàmic.La vigilància efectuada per la comissaria general d’informació dels Mossos va permetre comprovar que els investigats formaven part d’una organització criminal més àmplia, que tenia com a mitjà de subsistència i finançament la comissió d’almenys 369 robatoris i furts al centre de la capital. Per aquest motiu, a banda dels detinguts per terrorisme, també hi ha dotze arrestats per pertinença a organització criminal i delictes contra el patrimoni; un per salut pública i un per falsedat documental. No es descarta que algun d’ells acabi sent acusat també de terrorisme.

Dels cinc radicalitzats, tres són originaris d’Algèria, un de Líbia i un de l’Iraq. La resta són espanyols, algerians, egipcis, iraquians, marroquins i libanesos. Els escorcolls s’han dut a terme en barris com el Clot, la Ribera o Nou Barris.

El conseller Buch va remarcar que “la feina d’anàlisi i investigació dels Mossos ha fet que en cap moment hi hagi hagut risc per a la ciutadania”, mentre que el cap de la comissaria general d’informació, el comissari Manel Castellví, va reiterar que els arrestats “tenien voluntat d’atemptar, però això no significa que tinguessin capacitat real per poder executar una acció terrorista”. De moment, però, no ha transcendit quins objectius tenien.

En l’operació, que s’ha anomenat Alexandria, hi han participat el grup especial d’intervenció, Tedax, la unitat canina i agents de seguretat ciutadana. La investigació continua oberta i se centra ara a analitzar el material informàtic que s’ha trobat als domicilis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona