Política

El futur fiscal general dels EUA es desmarca de Trump

William Barr nega que la investigació de la trama russa sigui una “cacera de bruixes” i considera “vital” que pugui finalitzar

Promet “resistir” pressions polítiques i ingerències del president

William P. Barr, l’home que s’ha de convertir en el futur fiscal general dels Estats Units, havia d’esvair tots els dubtes que sobrevolaven la seva figura, i marcar clarament la seva independència respecte a la Casa Blanca en un tema molt concret: la investigació de la trama russa que està esclarint si hi va haver vincles entre el Kremlin i la campanya de Donald Trump en les eleccions presidencials del 2016.

Barr, que va ser cap del Departament de Justícia durant el mandat de George H.W. Bush entre el 1991 i el 1993, va complir les expectatives i, de manera contundent, es va desmarcar de Trump: va negar que la investigació sigui una “cacera de bruixes” i va prometre que farà tots els possibles perquè el fiscal especial per al Russiagate, Robert Mueller, tingui els recursos necessaris per acabar una recerca que és de “vital importància”.

“El millor per a tothom –el president, el Congrés i el poble nord-americà– és permetre que el fiscal especial acabi la seva feina i que aquest tema es resolgui”, va dir davant d’un comitè del Senat.

El temor sobre la posició de Barr respecte a la investigació es basava en fets, no només en hipotètiques baralles ideològiques o partidistes. A mitjan 2018, el futur fiscal general dels EUA –no tindrà cap problema per superar el tràmit parlamentari de confirmació– va escriure un memoràndum de dinou pàgines en què criticava la investigació de Mueller, especialment la branca que analitza si el president va cometre obstrucció a la justícia.

És ben sabut l’odi que va desenvolupar Trump envers l’últim cap del Departament de Justícia, Jeff Sessions, a qui va acomiadar després de mesos de crítiques i insults per haver-se desmarcat de la investigació i no haver fet res per aturar-la. La nova selecció podria portar un nom que pogués posar fi a la feina de Mueller, però Barr va tancar la porta a aquesta opció de manera contundent. “Mentre estigui en el càrrec, Bob [Mueller] podrà acabar la seva feina”, va sentenciar Barr, que, d’altra banda, és amic personal del fiscal especial. Per si no n’hi hagués prou, va negar que es tracti d’una “cacera de bruixes” com sosté Trump.

No només això: es va comprometre a no fer fora Mueller i a fer públiques totes les troballes de la investigació –“de la manera més transparent possible”, va assenyalar–. Així mateix, va dir que serà immune a les pressions de Trump i el va advertir que, si intenta intervenir en un assumpte que l’afecta personalment, “podria estar trencant el seu deure constitucional”. “No em deixaré intimidar per ningú, ni per comitès editorials, ni pel Congrés ni pel president.”

Conxorxa amb Moscou

El tema rus ha reviscut amb força aquest inici del 2019, amb les noves revelacions sobre investigacions contra el president per possible conxorxa amb Moscou i el secretisme que encara existeix sobre la reunió sense testimonis amb Vladímir Putin a Hèlsinki. Tot això fa que Trump, a punt de commemorar el tercer aniversari de la presa de possessió, encara sigui qüestionat pel tema, fins a l’extrem que va haver de sortir dilluns a dir que “mai” ha treballat per a Rússia.

Els dubtes sobre Barr, no obstant això, no acaben aquí. A molts els preocupa la visió en el sistema judicial, favorable a penes de presó més dures –especialment en casos que afectarien minories racials– i a un enorme poder del president.

Mentre estigui en el càrrec, Bob [Mueller, fiscal del ‘Russiagate’] podrà acabar la seva tasca
William P. Barr
NOMINAT A FISCAL GENERAL DELS EUA
És molt important que el públic i el Congrés siguin informats dels resultats de la feina del fiscal especial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Rufián (ERC): “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona