Política

Calvo cedeix a Aragonès i Artadi la mesa política per aspirar a tenir pressupost

Pacten un diàleg bilateral de governs i un de partits

La vicepresidenta va a Barcelona la setmana que ve a perfilar l’entesa

El PP i Cs ho troben “humiliant”

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, no es va despertar partidària de cedir al prec del govern català de crear una mesa política paral·lela a la negociació del pressupost amb què Pedro Sánchez busca l’oxigen per arribar al 2020. “És que la mesa de negociació política és totes i cadascuna de les vegades que jo em veig amb ells i totes les que s’ha reunit la comissió bilateral, que amb el PP no es va reunir mai”, advertia a primera hora a Antena 3. Després d’una reunió a La Moncloa amb el secretisme de no oferir ni tan sols una fotografia de Calvo amb el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, els governs van pactar explorar un doble espai de diàleg polític: un de bilateral entre executius i un de partits catalans. I així ho van dir en un comunicat conjunt.

Després del desglaç del 20 de desembre al Palau de Pedralbes i de la cita ahir a Madrid, el diàleg entre els extrems del pont aeri continuarà la setmana que ve, perquè Calvo té previst viatjar a Barcelona a una “segona part” de la reunió d’ahir a Madrid “per a la concreció i les dates” de possibles acords. Si bé la Generalitat no ho viu amb tanta pressa, per a Sánchez és vital que ERC i el PDeCAT no registrin una esmena a la totalitat abans de la data límit del 8 de febrer i, encara més, que no votin una de pròpia o del PP i Cs el 13 de febrer, quan el Congrés dictarà sentència sobre el retorn o la continuïtat del tràmit pressupostari. En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT Carles Campuzano, més procliu a explorar la negociació que la també diputada del partit Míriam Nogueras, advertia que les detencions a Girona sense ordre judicial allunyen tot acostament i “reforcen les posicions dels que creuen que el diàleg polític mai no servirà per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat”.

Matís de La Moncloa

La concessió d’un fòrum polític doble –ara existeix la taula de diàleg catalana l’1 de febrer– va fer que el PP i Ciutadans posessin el crit al cel pel que troben “humiliant”. “Si està disposat a cedir més sobirania a Catalunya per acontentar Torra i a cedir més en el pressupost a Torra per pagar el peatge diari a La Moncloa, que ho digui!”, desafiava el secretari general del PP, Teodoro García Egea. “És un nou capítol de la humiliació a la qual Sánchez sotmet els espanyols: queda clar que el govern d’Espanya no exigeix als separatistes, els que han donat un cop a la democràcia, que cessin en la seva actitud i compleixin la llei, l’únic que importa és mantenir-se a La Moncloa”, hi afegia José Manuel Villegas (Cs).

Davant la volada que prenia el comunicat que La Moncloa havia subscrit amb els dos representants de la Generalitat, la mateixa oficina de La Moncloa afegia posteriorment una precisió en una nota ja pròpia per aclarir que “la mesa és de partits catalans i que el marc de diàleg és l’Estatut”.

Es valora la possibilitat d’establir dos espais de diàleg diferenciats: un entre governs i un altre entre partits per concretar
Comunicat dels governs


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a defensar la democràcia

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona