Política

Tres mil joves començaran al juny la “mili de Macron”

Centenars de voluntaris participaran en el “servei nacional universal” en tretze províncies de França

Portaran uniforme, faran una salutació a la bandera francesa i cantaran ‘La Marsellesa’

La creació d’un “servei nacional universal” es concreta a França. Aquesta iniciativa, també coneguda com la “mili de Macron” –tot i que no es tracta exactament d’un servei militar–, pot semblar antiquada o nostàlgica, però esdevindrà una realitat a meitat d’aquest any.

Tres mil adolescents participaran de manera experimental al juny en aquest “servei nacional”. Així ho va anunciar, ahir, el secretari d’estat responsable d’aquest singular projecte, Gabriel Attal, en una entrevista a l’Agència France-Presse.

“He demanat als prefectes [delegats del govern] que analitzin el perfil dels joves de cada departament perquè hi participin tant els joves que hagin obtingut la titulació de l’educació secundària obligatòria [...] com els que hagin fracassat acadèmicament o els que tinguin alguna discapacitat”, va explicar Attal, de 29 anys, que és el membre més jove de l’executiu. Segons el secretari d’estat, aquesta mescla social també es veurà reflectida en l’àmbit geogràfic, ja que els adolescents no realitzaran el “servei nacional universal” a la seva regió d’origen. Aquesta iniciativa, que formava part del programa electoral de Macron, començarà de manera experimental en 13 departaments (províncies), d’un total de 101. Durant la primera etapa de 15 dies, els adolescents seran allotjats en diferents infraestructures públiques, com ara internats, edificis del Ministeri de Defensa o centres de formació. El primer dia els donaran “un uniforme i seran reunits en grups de deu amb un tutor i joves més experimentats que exerciran com a supervisors”, va precisar Attal.

Tot i que no es tractarà explícitament d’un servei militar, membres de l’exèrcit participaran en la formació dels monitors i en l’elaboració de diferents mòduls pedagògics.

Cada dia, els joves es despertaran a primera hora del matí, realitzaran una salutació a la bandera francesa i cantaran La Marsellesa. Serà un moment “de comunió nacional”, segons Attal, per qui, després dels atemptats del 2015, s’han vist reforçats els vincles entre els joves i “els símbols de la República”. Durant les dues primeres setmanes del “servei nacional”, els adolescents voluntaris participaran en activitats de formació de primers auxilis, tallers sobre la protecció del medi ambient o sobre els “valors de la República”.

Després d’aquesta primera etapa, n’hi haurà una segona entre el juliol i el juny de l’any que ve i que consistirà a realitzar una “missió d’interès general en una associació, organisme local o en un cos amb uniforme”. Tot i que Macron vol que el programa sigui obligatori, cada any per a 800.000 joves, el govern no va precisar quan això serà una realitat.

LA XIFRA

800.000
joves
vol el govern centrista francès que realitzin anualment el “servei nacional obligatori”.

Benalla, imputat en un segon cas

Enric Bonet

L’excol·laborador de l’Elisi Alexandre Benalla va ser imputat ahir pel cas dels passaports, segons va anunciar la fiscalia de París. Es tracta de la segona inculpació d’aquest exresponsable de seguretat de la presidència francesa, que va exercir com a guardaespatlles de Macron i que, a l’estiu, va estar implicat en el primer gran escàndol del mandat del jove dirigent després que es revelessin les seves agressions a manifestants. Tot i haver estat destituït a l’estiu, Benalla va usar passaports diplomàtics els últims mesos una vintena de vegades. La justícia l’acusa “d’abús de confiança” i d’haver falsificat documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona