Política

La Marxa Groga advoca per la resistència civil

Un miler de persones es van concentrar a la plaça U d’Octubre

Torra dona suport a la Caputxinada de la UdG

Prop d’un miler de persones van participar ahir al matí en la “Marxa Groga pels drets civils i nacionals” convocada pels CDR Ter Gavarres i Girona Vota, amb el suport de diverses entitats culturals i polítiques. Els participants havien sortit a peu, des de primera hora del matí des de Celrà, Bordils, Sant Martí Vell, Cervià de Ter, Medinyà, Sarrià, Banyoles, Sant Julià de Ramis, Sant Roc, Salt, Bescanó, Sant Gregori, Quart, Llambilles i Girona, i totes les columnes van acabar confluint a la plaça U d’Octubre de Girona al migdia, on es van concentrar per als parlaments. Tots van haver de fer la caminada sota la pluja, cosa que va restar alguns participants a la trobada, segons van constatar els organitzadors, però no la determinació de “no rebaixar ni un mil·límetre” la seva “lluita per una República catalana independent”, amb apel·lacions reiterades a la “resistència civil” i crítiques al “judici a la democràcia” obert contra la causa independentista.

A les portes del judici pel procés i del consegüent trasllat dels presos catalans a Madrid, i a pocs dies de les detencions practicades per la Policía Nacional pel tall de les vies de l’AVE el passat 1 d’octubre, la trobada va tenir un to alhora emotiu i reivindicatiu, amb la lectura d’una carta des de la presó del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, per part de Lluís Llach; la intervenció d’un nebot de Dolors Bassa, també en presó preventiva; la d’un representant dels CDR Ter-Gavarres, i la d’una delegació dels estudiants tancats a la Universitat de Girona en la Caputxinada UdG, per tal de protegir una estudiant que busca la policia. De fet, els universitaris van tenir ahir un clar protagonisme, ja que van rebre la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, per tal de solidaritzar-se amb la tancada. Els joves, però, van exigir-li, segons van explicar durant l’acte de la Marxa Groga, que el govern català es retirés com a acusació particular del judici per les protestes contra les retallades que hi va haver a la UdG el 2011, i Torra s’hi va comprometre. “No té sentit que ens vingui a donar suport per les detencions de dimecres i, en canvi, continuï demanant presó pels fets del 2011”, va dir la portaveu dels estudiants. Els participants en la Marxa Groga de Celrà, en la qual va participar l’alcalde, Dani Cornellà (un dels detinguts de la setmana passada), van tenir també presents els joves, i van acordar destinar-los els diners de l’esmorzar. A més, es van recollir firmes de suport.

Entre els assistents, hi havia també l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, encara amb la mà embenada pel traumatisme que va causar-li la policia en emmanillar-lo mentre era a comissaria, però no s’hi va veure Quim Torra. El to, de fet, havia anat pujant d’intensitat entre els oradors, sobretot quan va intervenir un representant dels CDR que va demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch (secundada a crits pels assistents), per l’actuació dels Mossos durant la concentració de Vox a la mateixa plaça, i quan va exigir als partits sobiranistes que “publiquin d’una vegada la declaració d’independència al DOG” i deixin, va dir, s’embrancar-se en estratègies de partit en lloc de “posar-se al servei del poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona