Política

CAT-ECP avisa que continua a “anys llum” en els comptes

Els comuns d’Albiach donen un ultimàtum al govern perquè millori la proposta si vol tenir el seu suport

Torra defensa l’actuació del govern en els conflictes oberts amb els funcionaris

Han tingut fins a deu reunions, segons indicava ahir el president Quim Torra, però sembla que les posicions entre el govern i els comuns en la negociació pel pressupost continuen tan lluny com el primer dia. “Estem a anys llum”, resumia la seva líder, Jèssica Albiach, en la sessió de control, després que Torra els instés un cop més a donar-hi suport. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ja havia dit la vigília que la setmana vinent confien celebrar una “reunió final de valoració conjunta” que determini de debò si s’està a prop o lluny d’un acord, després d’un grapat de trobades sectorials els últims dies.

Ahir Albiach, durant la compareixença posterior del president per explicar la situació dels treballadors i serveis públics mobilitzats a la tardor, ja deixava clar que no li agraden els números que ha vist, i lamentava que no hi hagi encara sobre la taula “una proposta seriosa” que impliqui un “canvi de rumb”. “Si no reverteixen retallades, no comptin amb nosaltres”, instava. No era l’única queixa. Els comuns retreuen al govern la seva timidesa per afrontar una reforma fiscal progressiva que tot just afectaria un 2% de rendes més altes, ja que no està disposat a tocar l’IRPF i només arriba, segons ells, a un 10% del marge que té per augmentar successions. “És la seva última oportunitat: o presenten pressupostos socials a l’altura del poble de Catalunya o ja poden començar a assumir que no comptaran amb el nostre vot”, sentenciava Albiach, que tot i això no tancava del tot la porta i es declarava partidària de seguir dialogant i buscar consensos.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va dir, en canvi, que el punt de partida és “excel·lent”, i reclamava la complicitat dels grups per permetre la tramitació del projecte i “acabar de revertir les retallades”. De fet, recordava que la despesa social prevista és mil milions superior a la del 2010, la més gran fins ara. I que ja s’ha avançat molt els últims anys en la creació de tributs, però que continuen oberts a canvis en la fiscalitat verda. En tot cas, poques novetats sobre el punt de partida.

Torra havia proclamat abans que s’està “en procés de tornar la situació de la funció pública als nivells previs a la crisi”, després que el Consell Executiu aprovés dimarts el retorn d’un 10% de la paga extra del 2013 i un augment de sou enguany als funcionaris de fins a un 2,75%. “Continuarem treballant, però no podem anar tan de pressa com ens agradaria”, indicava. Torra, a qui l’oposició acusava d’afrontar els problemes “tard i malament”, va defensar que han resolt tots els conflictes socials amb el diàleg, i que han pactat grans millores amb bombers i mossos, docents i metges.

És hora de començar a revertir les retallades. Fins que no els posen al límit no reaccionen
Jèssica Albiach
líder catalunya en comú podem
Amb gairebé un 80% de la despesa, són els comptes més socials que ha presentat mai un govern de la Generalitat
A Cs no li interessen els metges ni els funcionaris, sinó les seves vagues. El seu medi és el conflicte
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona