Política

El Suprem i l’Exèrcit rebutgen Guaidó

El president de l’alt tribunal, Maikel Moreno, i el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, es refereixen a l’autoproclamació del president del Parlament com a “cop d’Estat”

Els governadors chavistes de 19 dels 23 estats veneçolans tanquen files amb Nicolás Maduro

El president veneçolà ordena tancar l’ambaixada i els consolats als EUA i reitera que els diplomàtics nord-americans han de marxar de Veneçuela abans de dilluns

L’Exèrcit, el Tribunal Suprem i els governadors chavistes de 19 dels 23 estats de Veneçuela ha tancat files aquest dijous al voltant de Nicolás Maduro després de l’autoproclamació de líder opositor i president del Parlament, Juan Guaidó, com a “president interí” del país.

El president del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela, Maikel Moreno, ha denunciat avui en un acte al qual ha assistit Madruo que “s’està gestant un cop d’Estat amb l’anuència de governs estrangers amb amplis antecedents de conspiració i promotors de guerres fratricida a la regió”.

El magistrat ha subratllat que el Poder Judicial té “absolutament clar” el seu reconeixement a “l’autoritat legítima constituïda del ciutadà Nicolás Maduro”. Moreno ha instat els jutges a “jugar un paper preponderant en la defensa de la sobirania i la integritat nacional”.

Segons ell, les accions de Guaidó busquen “provocar la ruptura de l’ordre constitucional” i “assaltar el poder polític per la força”.

El jutge ha remarcat que no reconeixerà “cap pretensió inconstitucional d’usurpar un càrrec d’elecció popular per vies de fet” i ha criticat que s’hagi “promogut de manera descarada i al marge dels principis bàsics del dret internacional el desconeixement de la institucionalitat democràtica del país”.

En la mateixa línia, el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, ha llegit un comunicat de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) on adverteix que no acceptarà un “president autoproclamat” ni se “subordinarà a una potència estrangera”.

“Rebutgem del mode més enèrgic possible els grotescos actes d’ingerència per part de governs estrangers”, ha manifestat l’Exèrcit.

La FANB remarca que reconeix com a “legítim president” a Nicolás Maduro i rebutja les “accions il·legals amb les que es persegueix instal·lar un govern paral·lel”. A més, afirma que no acceptarà “mai” un governant “imposat a l’ombra d’interessos obscurs”.

L’Exèrcit ha assegurat que garantirà “la pau ciutadana i el correcte funcionament de les institucions de l’Estat”. En aquest sentit, adverteix que no tolerarà “fets vandàlics o terroristes per part de grups que promoguin la violència” per assolir els seus objectius.

Abans de llegir el comunicat de la FANB, el ministre de Defensa ha denunciat l’existència d’un “cop d’Estat”, en al·lusió a l’autoproclamació de Guaidó com a “president encarregat”, un fet que ha qualificat de “reprovable”. Padrino ha acusat a “factors desquiciats” de l’oposició veneçolana de voler “irrompre de manera violenta” i “esquizofrènica” en propiciar un govern de facte que, segons ha augurat, “no serà victoriós”.

De la seva banda, el governador de l’Estat de Miranda, Héctor Rodríguez, ha llegit a la televisió estatal un escrit dels 19 governadors pertanyents al governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) on rebutgen l’autoproclamació de Guaidó i “tanquen files” amb Maduro.

Els governadors chavistes avisen que “cap autoritat estrangera” té atribucions per decidir quins són els governants de Veneçuela on, segons ells, “mana única i exclusivament el poble veneçolà”.

“És la Constitució veneçolana la que determina com i on es juramenta un president (...) no són poders fàctics o poders estrangers”, assenyalen.

Els governadors ratifiquen els seu compromís amb la Constitució, “que determina amb molta claredat quines són les regles del joc”, i el seu suport absolut “president que va elegir el poble de Veneçuela, Nicolás Maduro”, i a totes les seves accions polítiques i diplomàtiques.

Maduro tanca l’ambaixada i els consolats als EUA

Nicolás Maduro ha ordenat aquest dijous el tancament de l’ambaixada i els consolats que el país sud-americà té als Estats Units i ha dit a tot al personal diplomàtic que torni.

El president ha fet aquesta declaració al Tribunal Suprem, on s’ha refermat en la decisió de trencar relacions “diplomàtiques i polítiques” amb el “govern imperialista de Donald Trump”.

En aquest sentit, ha reiterat que el personal diplomàtic nord-americà ha d’abandonar Veneçuela com a molt tard diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA