Política

Foment del Treball avisa el govern espanyol que derogar parts de la reforma laboral frenarà la creació d’ocupació

La patronal afirma que la pujada del SMI tindrà “efectes negatius” sobre els treballadors i serà una “barrera d’accés” al mercat de treball

El director de Relacions Laborals de la patronal, Javier Ibars, ha manifestat aquest dilluns durant la presentació del XII Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva la “disconformitat” de l’organització empresarial amb les modificacions plantejades.

Concretament, Ibars ha criticat que es vulgui recuperar la ultraactivitat indefinida dels convenis col·lectius, és a dir, que els convenis caducats tinguin vigència mentre no n’hi hagi un de nou. Segons la patronal, la reforma laboral ha permès incrementar de forma “exponencial” el nombre de convenis tancats des de 2012 i reduir la conflictivitat laboral.

D’altra banda, la patronal ha afirmat que la pujada del 22,3% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 900 euros tindrà “efectes negatius” sobre la població ocupada i la creació de nous llocs de treball per l’augment de costos per a l’empresari. Avisen que es poden perdre llocs de feina, reduir jornades, augmentar la temporalitat de la contractació i generar una barrera d’accés a l’ocupació de col·lectius, com els joves i les persones menys formades, ja que s’escurça la diferència entre el sou d’una persona qualificada i una de no qualificada.

Sobre la reforma laboral, Ibars ha dit que “no deu ser tan dolenta quan hi ha increments tan grans dels convenis col·lectius tancats” i ha opinat que retornar a la ultraactivitat indefinida seria “absolutament negatiu i perjudicial perquè permetria mantenir eternament condicions laborals obsoletes paralitzant la negociació col·lectiva i impedint l’actualització de continguts”. Amb la reforma laboral, es va limitar a dotze mesos el període de vigència del conveni després de la data de venciment.

Segons dades publicades a l’informe de Foment del Treball, a Catalunya es van tancar 364 convenis col·lectius el 2018, un 1,68% més que l’any anterior, en els quals es van pactar increments salarials superiors als dels convenis tancats durant el 2017.

Foment del Treball també ha rebutjat la reintroducció d’aspectes com la prioritat aplicativa del conveni sectorial per sobre del d’empresa o l’ampliació de les responsabilitats dels empresaris sobre els empleats subcontractats. Ibars també ha carregat contra el registre de jornada, que obligarà a tots els treballadors a fitxar cada dia per determinar les hores que treballen. Segons el director de Relacions Laborals és una mesura “impossible” d’aplicar.

La presidenta de la Comissió Laboral de Foment del Treball, María Ángeles Tejada, ha afirmat que les dades de l’atur registrat del gener “han estat més favorables de lo esperat”, amb un augment de 5.469 desocupats a Catalunya, un 1,39% més que al desembre. La patronal ha explicat l’augment per la finalització de contractes temporals de la campanya de Nadal i les rebaixes. Tejada ha pronosticat que a partir dels pròxims mesos, l’evolució “continuarà sent favorable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona