Política

La Moncloa rebutja parlar d’autodeterminació i avisa que la seva proposta és el “destí final”

L’executiu espanyol assegura que les forces independentistes no han acceptat l’oferta del govern espanyol per a un diàleg dins la llei

Carmen Calvo afirma que els independentistes hauran d’explicar als catalans per què l’han rebutjada

El govern espanyol ha advertit la Generalitat i els partits independentistes que “mai” acceptarà un referèndum d’autodeterminació i que no anirà més enllà de la seva proposta de diàleg dins la llei. La Moncloa ha donat per aturat el diàleg perquè considera que si no s’accepta el marc plantejat, no té sentit continuar negociant.

La número 2 de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, ha donat aquest ultimàtum durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres a la Moncloa. La vicepresidenta espanyola ha assegurat que les forces independentistes han rebutjat les propostes amb les quals l’executiu proposava “canalitzar” el diàleg per trobar una solució política al conflicte català. Segons ella, els partits nacionalistes no accepten que es desenvolupi en els “termes estrictes” que permeten les possibilitats legals ja que segueixen exigint un referèndum d’autodeterminació contrari al marc constitucional.

Calvo ha avisat que la proposta que la Moncloa ha posat damunt la taula “és el destí final” i és la via per propiciar la convivència “per una via dialogada i legal”.

Segons ella, ara hi ha “dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar” i quan dues parts no tenen possibilitats d’establir un acord “cal parar”.

En aquest sentit ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i “no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”. A partir d’ara, ha apuntat, l’executiu espanyol se centrarà estrictament en l’aprovació dels pressupostos. “Ho hem intentat fins aquest document, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem i demanem el suport de tots els grups parlamentaris als pressupostos d’aquest país”, ha dit.

Calvo ha admès que el diàleg ha “encallat”, si bé no l’ha donat per trencat. Així, ha garantit que el govern espanyol no pensa desentendre’s encara que la seva oferta hagi encallat, però ha insistit que l’executiu “mai” acceptarà un referèndum d’autodeterminació ni res que suposi trencar el marc constitucional. “Diàleg i llei”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona